YSK'dan referandum açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, referanduma dair açıklama yaptı. Güven, "Oylar büyük oranda sayıldı. Evet mührü iradeyi yansıtıyor. Sonuca göre oylamada evet çıktı. Mühürsüz zarf kararı, ilk değil" dedi. YSK Başkanı Güven, "Mühürsüz pusulaları AKP temsilcisinin talebi üzerine geçerli saydık" diyerek itirafta bulundu.

YSK'dan referandum açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, kanuna aykırı işlem yaptıklarını canlı yayında itiraf etti. Güven, mühürsüz pusula ve zarfları kanun "geçersiz sayılır" hükmüne rağmen geçerli sayfıklarını açıkladı.

Güven, "Halk oylamasında 'Evet' çıkmıştır. Kesin sonuçlar itirazlar değerlendirildikten sonra en geç 11 - 12 gün sonra açıklanacaktır."dedi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven referandum sonuçlarına gölge düşüren "mühürsüz pusula ve zarflar"la ilgili açıklama yaptı. Güven, geçersiz oyları oy birliği ile geçerli olması için karar aldıklarını söyledi.

"Sandık kurulu oy pusulaları mühürlemek zorundadır. Mühürlenmediği duyumu üzerine inceleme yapıldı."

AKP'nin itirazı ile mühürsüz oylar geçerli sayıldı. Yüksek Seçim Kurlu Başkanı sorumluluğu sandık kurullarına attı, "ihmal var" dedi.

"Maç oynarken kural değiştirmedik" diyen Güven, daha öncede bu konuda benzer kararlar alındığını savundu.

Güven, tercih mührü yerine evet mührü dağıtılması konusuna da değindi.

"Oylamanın başlamasından sonra bir kısım YSK kurullarında tercih mührü yerine evet mührü dağıtıldı ve oy kullandırıldı. Bazı sandıklarda oy pusulasının arka yüzü yerine ön yüzüne, bazılarında arka yüzüne basması üzerine önünde çıkması nedeniyle, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olması seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görmeyerek geçerli saymıştır."

ulusalkanal.com.tr

ysk referandum