Cemaat okulları taslağı ortaya çıktı!

Yurtdışındaki cemaat okulların kapatılmasını öngören ve Bakanlar Kurulu'na sunulan taslağın ayrıntıları ortaya çıktı. Taslağa göre okullar ya ajansa çevrilecek ya da vakıfa dönüştürülecek. Yasanın Mart ayına kadar çıkarılması planlanıyor.

Cemaat okulları taslağı ortaya çıktı!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Gülen Cemaati okullarının kapatılmasına ilişkin hazırladığı taslak Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Ayrıntıları ortaya çıkan taslağa göre, cemaatin yurtdışındaki okulların kapatılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilecek.

Habertük Gazetesinin haberine göre, Bakan Nabi Avcı tarafından, Bakanlar Kurulu'na sunulan taslakta iki seçeneğe yer verildi. İlk seçenek cemmat okullarının ajanasa çevrilmesi. Buna göre, Ajans, bağımsız bir başkanlık tarafından yönetilecek. Yapıalnmasını ise uzman koordinatörler yürütecek. Okulların müfredaatını Milli Eğitim Bakanlığı belirleyecek.

"Uluslararası Eğitim Ajansı Başkanlığı" adını taşıyacak ajans, Türk öğrencileri yurtdışına götürecek, yabancı öğrencileri de Türkiye’ye getirecek. Taslakta "çatı" kuruluş olarak nitlendirilen ajans, genel bütçeden pay alacak. Ayrıca bağış da toplayabilecek.

Diğer görüş ise kapatılacak cemmat okulları yerine vakıfların kurulması. Hükümetin bu görüşe daha sıcak baktığı belirtiliyor.

"Uluslararası Eğitim Vakfı" adını taşıyacak vakıf sivil bir yapı olacak. Başka bir devletin eğitim kurumuna sıcak bakmayan ülkelere, Türkiye Diyanet Vakfı gibi sivil kuruluşlarla girilecek. Uluslararası Eğitim Vakfı kanunla kurulacak. Bir mütevelli heyeti olacak ve doğrudan Başbakanlık tarafından denetlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceki gün Bakanlar Kurulu'na snduğu taslağın Şubat ayında tamamlanması ve ardından yasalaşması planlanıyor.

ulusalkanal.com.tr