Soma Kömür AŞ'nin bir başka madeninde öldüren ihmaller saptandı

İkinci bir Soma faciasının eşiğinden dönüldü. Açıklama Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel'den geldi. Soma Kömür'ün bir başka madeninde de, tıpkı facianın yaşandığı ocaktaki gibi öldüren ihmaller saptandı.

Soma Kömür AŞ'nin bir başka madeninde öldüren ihmaller saptandı

Soma Holding'e ait bir başka ocağının da ölüm saçtığı ortaya çıktı. Şirketin Işıklar Madeni'nde gaz sensörlerine gizli bir boru ile temiz hava üflendiğini tespit edildi. Böylece gaz sensörleri, ocaktaki zehirli gaz seviyesini düşük gösterdi, işçiler de ölümle burun buruna çalışmaya terkedildi.

Soma faciasının ardından, müfettişler Soma Kömür İşletmeleri'ne ait Işıklar madenini de inceledi. İncelenen madene çalışma izni verilmedi. Ocakla ilgili açıklama, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel'den geldi.

Madendeki gaz sensörleri, zehirli gazların ölçümünü yapıyor. Zehirli gaz tehlikeli seviyeye geldiğinde uyarı veriyor. Bu durumda işçilerin ocaktan çıkarılması gerekiyor.

Çalışmaların durmaması için söz konusu madendeki gaz sensörlerine temiz hava üflendi. Böylece sensörlerin, zehirli gaz seviyesini düşük göstermesi sağlandı. İşçiler de yoğun gaz altında ölüme terkedilerek çalıştırıldı.

Soma Kömür İşletmeleri, facianın yaşandığı Eynez maden ocağında da aynı yöntemi kullanmıştı. Bu durum, 301 madencinin hayatını kaybetmesinde önemli bir delil olarak gösterilmişti.

ulusalkanal.com.tr

maden ihmal