İşçi ve işveren konfederasyonları normalleşme dönemi taleplerini açıkladı

İşçi ve işveren cephesi normalleşme sürecine ilişkin yeni ortak taleplerini açıkladı. Salgının etkilerinin süreceği öngörülen sektörlerde kısa çalışma ödeneğinin 2020 yılı sonuna kadar uzatılması istendi. Ödeneğin aranan şartlara bakılmaksızın tüm çalışanlara verilmesi de talep edildi. Ayrıca istihdamın azalmaması gerektiği bildirildi.

İşçi ve işveren konfederasyonları normalleşme dönemi taleplerini açıkladı

İşveren ve işçi ortak noktada buluştu. Bazı sektörler için kısa çalışma ödeneğinin 2020 yılı sonuna kadar verilmesi talep edildi.

Kovid-19 salgını tüm sektörleri olumsuz yönde etkiledi. İşçi ve işverenin bu süreci en az zararla atlatması için adımlar atılsa da talepler de gelmeye devam ediyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türk-İş ve Hak-İş ortak açıklama yaptı. İşçi ve işveren konfederasyonları yeni normalleşme sürecine ilişkin taleplerini kamuoyuna ilan etti.

İlk talep kısa çalışma ödeneğine ilişkin oldu. Konfederasyonlar, 3 ay verilecek ödeneğin salgının etkilerinin süreceği sektörler için 2020 yılı sonuna kadar uzatılmasını istedi. Prim ödeme ve sigortalılık şartı aranmaksızın ödeneğin tüm çalışanlara verilmesi de talep edildi.

Kısa çalışma ödeneği ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödeyen işverenler için teşvik mekanizması getirilmesi ve uygulamanın özendirilmesi gerektiği ifade edildi. İşverenin fark ödemelerine gelir vergisi muafiyeti sağlanması da talepler arasında yer aldı.

Salgın sürecinde istihdamın azalmaması gerektiğinin de altı çizildi. Toplu iş sözleşmesinin olduğu işletmelerin normalleşme süreciyle ilave teşviklerle desteklenmesi talebi de iletildi.

HABER: SEDA AKYÜZ

ulusal.com.tr

türkiş Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Kısa Çalışma Ödeneği hakiş TİSK