Alman Meclisi, ''soykırım'' ifadesinin kullanıldığı önergeyi oylamadı

Alman Parlamentosu, 1915 olaylarını "soykırım" olarak adlandıran tasarıyı görüştü. Ancak tasarının oylaması yapılmadı. İktidar ve muhalefet ortak bir metinde anlaşmak için önergeyi Dış İlişkiler Komisyonu'na sevk etme kararı aldı.

Alman Meclisi, ''soykırım'' ifadesinin kullanıldığı önergeyi oylamadı

Almanya Federal Parlamentosu, 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını öngören tasarının oylamasını yapmadan Dış İlişkiler Komisyonu'na sevk etti.

Tasarı Almanya parlamentosunda görüşüldü. Oturumun açış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Norbert Lammert, "Dünya kamuoyunun gözleri önünde, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşananlar soykırımdı. Bu, 20'nci yüzyılın son soykırımı olarak kalmadı." dedi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de "Soykırımı işlemiş olan Jön Türkler, Sarıkamış’ta Türk askerini de kurban ettiler. Jön Türkler, Osmanlı İmparatorluğu’nu yıktılar. Dolayısıyla bunları savunmanın bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.

Hükümet ve muhalefet de önergelerinde soykırım kavramını vurguladı. SPD, Yeşiller Partisi ve Hristiyan Birlik Partileri'nin hazırladığı üç önerge Dışişleri Komisyonu'na gönderildi. Önergede "Ermenilerin kaderi, 20'nci yüzyıla damgasını vuran katliam, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnektir" ifadesine yer veriliyordu.

Önergenin komisyonda görüşüldükten sonra yeniden parlamentoya gönderilmesi bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

alman meclisi