Darbenin kilit ismi astsubay Pahsa

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eski emir astsubayı Serhat Pahsa’nın, 15 Temmuz darbe girişimin aktif isimlerinden olduğu ortaya çıktı. Akar'ı gece saat 02.30'da evinden almayı planlayan Pahsa'nın, kalkışma erkene alınınca karargâhtaki komutanların derdest edilmesini örgütlediği belirlenmişti.

Komutanların derdest edilmesini planladı. Kahraman yüzbaşıyı şehit eden ekipte yer aldı.

Görüntülerdeki kişi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eski emir subayı Serhat Pasa. Görüntüler, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'nda işlenen suçlara ilişkin görülen davanın dosyasına girdi.

Görüntülere göre, Pahsa saat 16.30'da Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının kullandığı protokol kapısından karargaha giriyor.

O gün izinli olmasına rağmen darbe girişiminden saatler önce sivil bir şekilde karargaha gelen Pahsa, FETÖ’cü ekibe katılıyor.

Kalkışma sırasında icra edeceği görev hakkında Levent Türkkan'dan bilgi alan Pahsa, Genelkurmay Başkanı Akar'ı saat 02.30'da evinden alarak Akıncı'ya götürecekti. Ancak darbe erken bir saate alınınca Pahsa planlarını değiştirdi. Saat 20.20'den itibaren karargahtaki eylemlerine başladı.

Darbe girişiminin ilk saatlerinde karargaha giriş yapan FETÖ mensubu onlarca özel kuvvetler mensubu askerin komuta katına girmesini sağlıyor. Bu askerleri karargah içerisinde yönlendiriyor.

Pahsa önce Saat 21.45'te Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve ekibinin derdest edilmesini organize ediyor. Ardından da Orgeneral Akar'ı alıkoyan ekipte görülüyor.

Pahsa, Tuğamiral Sinan Sürer, binbaşılar Abdurrahim Aksoy, Gökhan Balcı ve Mustafa Mengi’nin şehit edilmesi olayında da baş aktör olarak görev yapıyor.

Pahsa, kalkışmanın başarısız olduğunu anlayınca ise kıyafetlerini değiştirerek, 16 Temmuz’da saat 10.54'te sanık Şener Doğrugören ile kuzey nizamiyeden firar ediyor.

ulusal.com.tr