Irak, Felluce'yi IŞİD'den kurtarma operasyonu başlattı

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Felluce'yi IŞİD'den kurtarmak için yeni bir kara harekatı başlattıklarını duyurdu. Iraklı yetkililerin yaptığı açıklamada, bölgedeki sivillerin kentin dışındaki kamplara kaçması için ordunun koridorlar açacağı belirtildi.

Irak, Felluce'yi IŞİD'den kurtarma operasyonu başlattı

Irak, Felluce'yi IŞİD'den kurtarma operasyonu başlattı.

İki yıl önce IŞİD'in eline geçen Felluce'nin geri alınması için kara harekatı düzenlendi.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi açıklamayı sosyal medya hesabından duyurdu.Abadi, büyük zaferin yakın olduğunu, IŞİD'in kaçmaktan başka çaresinin olmayacağını ifade etti.

Irak hükümeti, operasyon öncesi Felluce kentinde sayıları 60 bin ile 90 bin arasında olduğu tahmin edilen sivillerin kaçmalarını istemişti. Evlerini terk edemeyecek durumda olanlara ise balkonlarına ya da pencerelerine beyaz bayrak asmaları talimatı verildi. Iraklı yetkililer, sivillerin kentin dışındaki kamplara kaçması için ordunun koridorlar açacağını söyledi.

Irak Başbakanı Abadi, "Halkımıza Irak bayrağının Felluce topraklarında algalanacağını duyuruyoruz. Bölgeyi bizden çalanların siyah bayrağını parçalayacağız. Felluce'yi kurtarma zamanının zili çaldı ve büyük zaferin vakti yaklaştı. Güvenlik güçlerimiz, sivillerin Felluce'den çıkışı için güvenli yolları oluşturdu" ifadelerini kullandı.

Irak televizyonu son çatışmalarda IŞİD'in Felluce'deki önemli isimlerden Hejji Hamza ile bazı danışmanlarının öldüğünü duyurdu. Şu ana kadar kentin dışında 30'dan fazla IŞİD militanının öldürüldüğü açıklandı.

IŞİD'li bir intihar bombacısının ise tank ile orduya ait bir buldozeri tahrip ettiği ve 16 kişiyi öldürdüğü açıklandı.

Felluce'deki operasyon için bölgeye yaklaşık 20 bin güvenlik görevlisi gönderildi.

Öte yandan Irak ordusu Aralık ayında Felluce yakınlarındaki Ramadi kentini de IŞİD'den geri almıştı.

ulusalkanal.com.tr