Basın Çipras'ın istifasını böyle gördü
Yunanistan Başbakanı Çipras 7 ay süren başbakanlığın ardından erken seçim taktiğini devreye soktu. Komşudaki bu gelişme Batı basınında da yakın takibinde. İstifa Çipras'ın kurtarma paketi için halkın onayını alması ve partisindeki muhalifleri ayıklama girişimi olarak değerlendirildi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın istifası Amerikan ve Avrupa basının gündeminde. İstifa güven tazeleyerek yeniden iktidara gelme hamlesi olarak yorumlandı.
Çipras'ın istifası 86 milyar euro’luk 3’üncü kurtarma anlaşmasının ilk 23 milyar euro’luk kredi dilimi serbest bırakmasının ardından geldi. Çipraz daha önce uluslararası kredetörlerin Yunanistan'dan talep ettiği kurtarma paketi için refenduma gitmiş ve halk oylamasında Yunanlıların yüzde 60'ı dayatmalara hayır demişti. Ancak Çipraz bir süre sonra kurtarma paketini Meclis'e sunmak zorunda kaldı ve kendi partisi Syriza içinden ciddi bir muhalefetle karşılaştı.
Wall street journal Çipras'ın istifasını getiren sürecin Syriza partisi içinde gruplaşmaların keskinleşmesiyle başladığını belirtti. Partinin bölünme noktasına gelmesinin de başbakanı bu karar zorladığını yazdı.
Reuters'ın konuyla ilgili haberinde de benzer tespitler yer aldı. Yunanistan başbakanının partisindeki ayaklanmayı dindirmek üzere erken seçimi çare olarak gördüğünü ifade etti. Haberin devamında Çipras'ın ülkede popülerliğini hala koruduğu ve erken seçime gidilse dahi iktidara dönmesinin beklendiği yazıldı.
İngiliz Independent ise Çipra'ın partisindeki kargaşayı dindirme taktiğinin başarılı olacağı öngörüsünde bulundu. Yunanistan'ın 86 milyon dolarlık kurtarma paketi için en uygun anlaşmayı hayata geçireceği değerlendirmesi yapıldı.
New York Ttimes ise “Başbakan çipras partisindeki ayaklanmadan sonra erken seçim çağrısında bulundu” başlığını attı.
Huffington Post’un haberinde de Çipras’ın Syriza’daki isyanı bastıracağı ve kurtarma paketi programı için kamu desteğini alacağı yorumu yapıldı.
ulusalkanal.com.tr