Dr. Mehmet Hasdemir 'Dijital Tarım Pazarı’nı Ulusal Kanal’da anlattı

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir Dijital Tarım Pazarı’nı Ulusal Kanal’da anlattı.

Dr. Mehmet Hasdemir 'Dijital Tarım Pazarı’nı Ulusal Kanal’da anlattı

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet HasdemirDijital Tarım Pazarı’nı Ulusal Kanal’da anlattı.

Yeni Ufuklar'da Şule Perinçek'in sorularını yanıtlayan Hasdemir'in yanıtları şöyle;

Dijital Tarım Pazarlaması nedir nasıl hayata geçecek ?

3. Tarım Orman Şurasının sonuç bildirgesinde sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması görevini aldık. Bu platform buna hizmet ediyor.

Dijital Tarım Pazarı ile çiftçilerimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız ise aradığı kalite ve standartlarda bu ürünleri sözleşmeli üretimle tedarik edebilecek.

Aslında dijital tarım pazarı bir sözleşmeli tarım portalı. Peki sözleşmeli tarım nedir ?

Alanın ve satanın belli olduğu fiyat ve kabul koşullarının baştan oluşturulduğu üreteni ve alım yapanı koruyan bir alışveriş yöntemi. Burada amaç hem çiftimizi hem tüketicimizi korumak.

81 ilin her ilçesinde güçlü bir teşkilat ağımız mevcut. Biz bu süreçte çiftçimizin yanında olacağız. Hangi çiftçimiz bu platforma girecekse ona yardımcı olacağız. Yanında bir ziraat mühendisi, veteriner hekim danışmanı olacak. İlk yapacağımız iş ilgili taraflara bunu duyurmak. Sizin sayenizde buna başlamış olduk. Tüm illerde söz sizde platformları ile sektör toplantılarına başladık. Şunu da göz önüne almanız lazım halkımız teknolojiye çok çabuk uyum sağlıyor. Bu sayede gençlerimizi de bu alana çekmek istiyoruz. Bakanlığımızın aslı görevi bu konuda ve doğru tarım tekniklerinde olduğu gibi yardımcı olmak. Ciddi hazırlık yaptık. Basılı ve görsel hazırlıklarımız var. Endüstrileri ile yaktıkları tanklar ile övünen ülkelerin market raflarında nasıl yetersiz kaldığını gördük. Ama türk çiftçisi halkını ve milletini yanlız bırakmadı. Çiftçilerimiz üretmeye devam etti. Türk çiftçisi en zor zamanda üretime devam ediyor. Sağlık çalışanlarımız gibi onlarda bir alkışı hakediyor.

Üretimin önünü açacak hamleler de yapılacak mı ?

Sektörümüzde doğru bilenen yanlışlar da var. Türkiye bir tarım ülkesi. Bugün ilkemiz GSMH’da Hollanda'nın , İspanya'nın , Fransa'nın , Almanya'nın önünde 148 milyar dolarla Avrupa'da 1. Dünyada ise ilk 10'da. Tarımsal alanda 17. Sırada olmamıza rağmen ilk 10’dayız. Yani çiftçilerimizin bu başarıya ulaşmada büyük katkısı var.

Tarım kadınlarımızın omuzlarında yükseliyor. Onlarda ürettiğimi daha yüksek fiyata nasıl pazarlarım diye bize soruyor. İşte buna yarayacak. Alıcı ve satıcı belli olacağı için kaynak verimliliği artacak. Tarımsal desteklemelerimizde sözleşmeli tarım yapan çiftçilere öncelik vereceğiz. Yüzde 80’e varan indirimle tarımsal kredi almasını sağlayacağız.

Mera alanları daralacak mı?

Meralar anayasa ile güvence altında alınmıştır. Meralar hayvancılığa hizmet etmek için kullanıyoruz. Meralar Hazine arazisi değildir. Söz konusu kararla meraların etkilenmeyecek. Amacımız ekilmedik tarımsal arazi bırakmamak.

Ekilecek ürünle ilgili yönlendirme ve planlama olacak mı?

Sonuçta toprak, güneş , su kıt kaynaklar. Bunları doğru değerlendirecek planlı bir tarım yönetiyoruz. Koranavirüs ilk çıktığında bununla ilgili bir araya geldik ve hazırlık yaptık. O yüzden bugün sorun yaşamıyoruz.

Çay hasadı ile ilgili bir yardım olacak mı?

Planlama yapıyoruz. Mevsimlik işçiye istekli olan iller başvuruyor. Gönderen illerle ilgileniliyor, ön kontrolleri yapılıyor. Gidecek olanların gittikleri yerlerde kalacak alanlarını dahi planlıyoruz.

Portalla ilgili bir sınırlama var mı?

Hiç bir kısıtlama yok. Ben üreticiyim diyen tarım bilgi sistemine kayıtlı herkes bunu kullanabilir. Alıcı tarafıda MERSİS’den veya esnaf bilgi sistemine kayıtlı olması ve Ticaret Bakanlığımız tarafından onaylanması durumunda alabiliyor.

Alıcı ve üretici için iki tarafı da koruyan bir sözleşme var. Asgari şartlar tanımlanmış. Örnek bir sözleşme koyuyoruz. İki tarafta ek maddeler koyabiliyor. Hangi şartlarda ürün talep ediliyor hangi şartlarda satılıyor bunlar yazıyor.

ulusal kanal tarım ve orman bakanlığı Dijital Tarım Pazarı