ABD'den Rusya'ya S-300 yanıtı

Rusya S-300 hava savunma sistemini iki hafta içinde Suriye'ye gönderecek. Amerika ve İsrail'in itirazlarına Rusya yanıt verdi.

Geçen hafta bir savaş uçağının Suriye hava sahası içinde düşürülmesi sonra Rusya'dan S-300 atağı geldi. Rus Savunma Bakanlığı Suriye ordusuna S-300 hava savunma sistemi gönderme kararı aldı.

ABD'den karara tepki geldi. Washington, bunun "büyük bir hata" olacağı uyarısını yaptı.

ABD ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, Rus S-300 hava savunma sistemlerinin Suriye'ye teslim edilmesi halinde bölgede halihazırda yüksek olan tansiyonun daha da yükseleceğini söyledi.

Bolton, Moskova yönetiminin bu kararını gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail ise tepkisini daha düşük tonda dile getirdi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Suriye'de "İran'a karşı operasyonlara" devam edeceklerini söyledi. Netanyahu "Rus ordusuyla Suriye'de askeri koordinasyonu sürdüreceğiz" dedi.

Amerika ve İsrail'in itirazlarına Rusya yanıt verdi. Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Bondarev, İsrail’in Türkiye ve İran gibi müttefik değil, bir partner olduğunu söyledi. Bondarev, Suriye'ye S-300’ün yanı sıra başka silahların da gönderilebileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Kontrolü Dairesi Başkanı Vladimir Yermakov da Amerika'nın itirazlarına yanıt verdi.

Yermakov, "Bu sistemler tamamen savunma amaçlı, ABD bu silahların ulusal güvenliklerini tehdit ettiğini söylerken kurnazlık ediyor" dedi. Yermakov, ABD ile nükleer silahsızlanma alanında gelecek yıllarda yeni anlaşmalar imzalanması olasılığının pek olmadığını ifade etti.

abd rusya