Liderler Buenos Aires'te

G20 Zirvesi Arjantin'de başlıyor. Liderler Buenos Aires'e gelmeye başladı. ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan görüşmesini iptal ettiğini duyurdu.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 20 ülke arasındaki zirve buluşmalarının 13'üncüsü Arjantin'de düzenleniyor. Dünya liderleri 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde G20 Zirvesi için Buenos Aires'te bir araya geliyor.

G20 Zirvesi'nin gündeminde ekonomiden çok siyasi konuların öne çıkması öngörülüyor. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülmesi, Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna savaş gemilerine el koymasıyla ortaya çıkan gerginlik ve Çin - ABD arasındaki ticaret savaşının zirve boyunca liderler arasında yapılacak görüşmelere damga vurması bekleniyor.

G20 ülkesi liderleri perşembe akşamı itibarıyla Arjantin'e gelmeye başladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Buenos Aires Ezezia Havalimanı'na gelişinde Arjantin Kültür Bakanı Pablo Avelluto ile Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Meral Barlas tarafından karşılandı. Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti. Erdoğan ve beraberindeki heyet, töreninin ardından konaklayacağı otele geldi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İngiltere Başbakanı Theresa May (Teresa Mey) başta olmak üzere Buenos Aires'e inen liderler törenle karşılandı.

20 Zirvesi'ne katılmak üzere Arjantin'e hareket eden Almanya Başbakanı Angela Merkel'i taşıyan uçağın arızalanarak Köln'e acil iniş yaptığı bildirildi. Merkel başka bir uçakla Arjantin'e doğru yola çıktı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapması planlanan resmi görüşmeleri de iptal ettiği öğrenildi.

Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de gerçekleştirmesi beklenen ikili görüşmeyi Kerç Boğazı krizini sebep göstererek iptal ettiği açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüşeceğini açıkladı. Ayrıca İngiltere Başbakanı Theresa May de Bin Selman ile görüşecek bir diğer isim.

Öte yandan Buenos Aires'teki G20 Zirvesi Arjantinliler tarafından protesto ediliyor. Ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının eylemleri önümüzdeki saatlerde artırması öngörülüyor. Zirvenin güvenliği için Arjantin 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerini resmi tatil ilan etti.

ulusal.com.tr

erdoğan Putin trump G20