Hükümetin OVP'sine göre kıdem tazminatları fona devredilecek

Kıdem tazminatlarının fona devredilmesi, 2016-2018 Orta Vadeli Program kapsamında yeniden gündeme geldi. Yeni bir düzenlemeye gideceğini iddia eden AKP, açıkladığı programla kıdem tazminatında geri adım atmayacağını ilan etti.

Hükümetin OVP'sine göre kıdem tazminatları fona devredilecek

Sendikalar ile çalışanların tepkisi sonucu 7 Haziran öncesi rafa kaldırılan Kıdem Tazminatı'nın Bireysel Fona devredilmesi konusu yeniden gündemde.

AKP, kıdem tazminatı düzenlemesinden geri adım atmayacağını 11 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan 2016-2018 Orta Vadeli Programı’yla açıkladı.

Programda buna ilişkin "Sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçilerin erişebilirliğini güvence altına alan ve bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi geliştirilecektir" ifadeleri yer aldı.

Bu madde yasalaşırsa, kıdem tazminatının fona devredilmesi ile işçinin eline geçecek para yarı yarıya azalacak, ayrıca işten çıkarmalar kolaylaşarak, güvenceli çalışma ortadan kalkacak.

Böylece işçinin hesabında daha önce kıdem tazminatı ödenmiş süreler dikkate alınmayacak, aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı ödenmeyecek.

Ayrıca, işçinin kusuruna dayanmadan işten çıkarılan, askere giden, evlenen kadın işçiler kıdem tazminatından mahrum kalacak. Bu dönemlere ilişkin kıdem tazminatı emeklilik veya ölüm durumunda ödenecek.

Bununla birlikte, birikecek fonlarda devlet garantisi olmayacak, işveren fonlarda biriken parayla, örneğin borsada yatırım yapabilecek.

Kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak bir değişikliği, İşçi konfederasyonlarından Türk-İş ile DİSK grev nedeni sayacağını açıklamıştı. Hak-İş ise tasarıya destek verdiğini belirtmişti.

HABER: SABRİ KARA

ulusalkanal.com.tr