Güvenlik Konseyi toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ilk kez Kovid-19 nedeniyle toplanacak. Perşembe günü yapılması planlanan toplantı video konferans yöntemi gerçekleştirilecek.

Güvenlik Konseyi toplanıyor

Bugüne kadar koronavirüs salgını ile ilgili hiç adım atmayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ilk kez perşembe günü Kovid-19 gündemiyle video konferans ile toplanacak. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya bir araya gelecek ve insanlığın sağlığını etkileyen Kovid-19 ele alacak.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in salgının uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği ve 2. Dünya Savaşı'ndan beri en zorlu kriz olduğu uyarılarına rağmen Güvenlik Konseyi bu konuda bir adım atmamıştı. Hem de Uluslararası barış ve güvenliği korumakla yükümlü olmasına rağmen.

Güvenlik Konseyi ülkeleri uluslararası işbirliği çağrıları yapmasına rağmen Konsey bir araya gelemedi. Güvenlik Konseyinin seçilmiş geçici 10 üyesi konseyi toplantıya çağırırken, Kovid-19 ile ilgili liderlerin üslubu nedeniyle anlaşmazlıklar yaşandığı ortaya çıktı.

Diplomatik kaynaklar anlaşmazlıkta ABD Başkanı Donald Trump’ın “Çin virüsü” söylemini ısrarlı bir şekilde ısrar etmesinin etkili olduğunu belirtiyor. Trump’ın üslup ve tutumu nedeniyle veto yetkisine sahip Çin ve Rusya’nın Güvenlik Konseyi’nin toplantı taleplerine olumsuz yanıt verdiği öğrenildi.

ulusal.com.tr

koronavirüs BMGK