Ergene Nehri Trakya'nın Kanayan Yarası

Sanayi atıkları ve evsel atıklarla kirlenen Ergene Nehri her seçim dönemi gündeme gelen Ergene temizleniyor haberleri bu yerel seçimler öncesi de gündeme getirildi.

Ergene Nehri Trakya'nın Kanayan Yarası

İmdat Şahin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 07 Aralık 2013 günü Trakya’ya yapacağı gezi öncesi Ergene Nehri temizlenmesi tekrar gündemde. Edinilen bilgilere göre 2011 yılında Orman ve Su İşleri bakanı Veysel Eroğlu ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a Ergene Nehrini Haliç gibi temizleyin talimatı verdiği öğrenilmişti. 2 bakanlık tarafından Ergene’nin temizlenmesi için hazırlanan Ergene Havzası Koruma Eylem planı devreye sokuldu. Bu kapsamda fabrikaları ıslah OSB adı altında 7 bölgeye toplayarak burada arıtılan sanayi atıklarını yerin altında borularla derin deşarz yöntemi Marmara Denizine akıtılması kararlaştırıldı. O günden bu güne kadar Ergene nehrinde yapılan çalışmaları ve Ergene temizlenebilir mi sorularını İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim görevlisi aynı zamanda Çorlu’daki Çevre konularında verdiği seminerlerle tanınan Prof..Dr. Tamer Dodurga’ya ve Çorlu Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Murat Sevgi’ye sorduk.

Ergene Nehrindeki Kirliliğin Marmara Denizine Derin Deşarj ile verilmesi, Çöplerin Halının Altına süpürülmesidir.

Çorlu Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Murat Sevgi yapılan projeyi anlattı. Murat Sevgi. “ Ergene Havzası çevresinde kurulu endüstriyel tesislerin ürettiği atıkların bertarafı ile ilgili planlarda “birinci alternatif” olarak; “Renk de gideren ileri arıtmadan sonra Ergene Nehri'ne deşarj”öngörülüyor. İlk alternatifi güçlendirmek için daha önce atık arıtma tesislerinden akarsulara bırakılacak suyun rengini belirleyen bir yönetmelik yayınlanmıştı. Bu yönetmelik kapsamında Ergene Nehrine bırakılacak atık sular sadece görünüm olarak temiz ama içerisindeki diğer maddeler açısından belirsizliğini koruyacak demektir.

İkinci alternatif olarak; “Azot ve fosforu da gideren biyolojik arıtmadan sonra Marmara Denizine derin deşarj” seçeneğinin üzerinde duruluyor. Bu seçenek zaten bir arıtma zafiyetini açıkça dile getirdiği için hiçbir yoruma gerek bırakmıyor. Ne içeriği ne de rengi konusunda bir güvencesi olmayan –sözde- arıtılmış suların Marmara’da, zaten Karadeniz üzerinden Tuna Nehri kaynaklı, İstanbul ve diğer kıyı kentlerinden yapılan deşarjlar ile yaşadığı kirlilik katlanarak artacak.

Açık kanalizasyon olarak tarif edilen Ergene Nehrinin mevcut kirliliğinin arıtıldıktan sonra neden doğal güzergahı olan Ergene yerine Marmara Denizine yönlendirilmek istendiğinin açıklamasına ulaşabilmiş değiliz.

Bu planı, uygulamaya sokmak, çöpleri halının altına süpürmekten başka bir amaca hizmet etmez! Marmara Denizi, her ne kadar boğaz akıntıları ile dinamik bir yapıya sahip gibi görünse de küçük bir iç deniz olarak Ergene gibi büyük bir kanalizasyonu taşımaya yeterli gelmeyecektir. Sonuçta deniz ürünlerinin tüketimi ile birlikte halkımız aynı zehirlere maruz kalmaya devam edecektir.” Dedi.

Endüstriyel Dönüşüm Sağlanmalı

Prof. Dr. Tamer Dodurga ise Ergene Nehri’nin kalıcı temizlenmesi için milyonlarca yıl geçmesi gerektiğini vurgulayarak, temizleriz diyenlerin doğruyu söylemediğini belirtti. Tamer Dodurga, “ Yıllarca bu bölgeye suya ihtiyaç duyan doğayı kirleten sanayi yapıldı. Bu sanayi doğayı katletti. Bütün kirli sularını Ergene nehrine boşalttı. Burada artık canlı yaşaması olanaksızdır.. Buradaki atıklar Marmara Denizinin altına bırakılmak isteniyor. Bu duruma toptan çözüm bulmak için öncelikle kirliliğe neden olan unsurların yok edilmesi gerekir. Burada tarım’a dayalı sanayinin geliştirilmesi gerekir. Doğayı kirleten sanayilerin denetlenmesi cezalarla caydırıcılık uygulanması lazım, bunlar olmadan Ergene Nehrinde köklü bir sonuç imkansızdır. Her seçim öncesi bu türlü çıkışlarla bu soruna çözüm bulamayız. Bunu bilimin ışığında yapmamız ve bir sonuca kavuşturmamız gerekir.” Dedi.

Marmara Denizi İçin Felaket Olacak

Tamer Dodurga konuşmasına şöyle devam etti. “yapılacak projede kirliliğin Marmara Denizine deşarj edileceği biliniyor. Avrupa da atık sular 15 kez tekrar tekrar arıtılarak kullanılıyor.. Yapılacak projede suyun arıtılarak Marmara Denizine gönderileceği söyleniyor. Arıtılacak ise neden tekrar kullanılmıyor da Marmara Denizine dökülüyor. Bu bir felaket olur. Ergene Nehri kirliliği Marmara Denizinde yaşamı bitirir.

ulusalkanal.com.tr