Yüzyıllardır sönmeyen gelenek "Pıngıdık"

Bir mahalle kocaman bir tiyatro sahnesine dönüştürülüyor. Mahalleli, dirlik, birlik, bereket ve bölüşmeyi simgeleyen oyun için tek yürek oluyor. Finikeliler, baharı yüzyıllardır "Pıngıdık" geleneği karşılıyor.

Yüzyıllardır sönmeyen gelenek "Pıngıdık"

Yüzyıllardır sönmeyen gelenek "Pıngıdık"...

"Erginlenme ritüeli" olarak bilinen Pıngıdık yetişkinlerle ergenlik çağında olanlar arasında doğrudan bir rekabeti sembolize ediyor.

Mahalle halkı, baharı karşılama, dirlik, birlik, bereket ve bölüşmeyi simgeleyen oyun için tek yürek oluyor. Mahalle kocaman bir tiyatro sahnesine dönüşüyor.

Oyunun hazırlanması birkaç gün önceden başlıyor. Gençler arasından bir erkek Pıngıdık seçiliyor. Pıngıdık yapılan delikanlıya, siyah keçi postu giydiriliyor yüzü siyaha boyanıyor.

Pıngıdık olan gencin önünde bereketi simgeleyen çan takılı sopa, sırtına ise uçlarında zil olan sopa bağlanıyor.

Hazırlıkların ardından havanın kararmasıyla birlikte merkezi bir yerde "dirlik ateşi" yakılıyor. Genç kızlar da kırmızı eşarp takarak kendi ekmek ocaklarını yakarak sofranın başına geçiyor.

Pıngıdık seçilen genç, teneke çalarak diğer gençlerle birlikte ev ev dolaşıyor. Herkesten imkanları ölçüsünde un, tuz, susam ve odun alınıyor. Gençler o malzemelerle birlikte ateşin yakıldığı alana gidiyor.

Toplanan malzemeler ekmek yapılıyor. O ekmekler de köy halkı ve dışardan gelen konuklara ikram ediliyor.

ulusalkanal.com.tr