Madenlerin yaklaşık yüzde 85'i tehlikede

Zonguldak'ta yaklaşık 8 bin işçinin çalıştığı maden ocaklarının özelleştirmesine karşı başarı elde edildi ama diğer madenler hala risk altında. Devletin işlettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait madenlerin satılması Torba Yasa'dan çıkartıldı. Ancak aynı yasaya göre, Türkiye Taşkömürü dışındaki madenlerin ruhsatları satılabilecek. Zonguldak'taki başarıyı örnek gösteren uzmanlar ise diğer madenler için de mücadele çağrısı yapıyor

Binlerce madenci Zonguldak'ta direnişe geçti, hükümet bu kentteki maden ocaklarının özelleştirilmesi konusunda değişikliğe gitmek zorunda kaldı. Ancak, Türkiye'deki ocakların yaklaşık yüzde 85'ini oluşturan diğer madenler hala özelleştirme tehdidi altında.

Hükümetin hazırladığı yaklaşık 130 maddeli Torba Yasa'nın 58'inci maddesi maden işçisini yakından ilgilendiriyor.

Madde ilk haliyle Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait madenlerin ruhsatlarının parçalanarak satılmasını kapsıyordu. Ancak AKP, Zonguldak'taki yaklaşık 8 bin işçinin tepkisi üzerine düzenlemede değişikliğe gitti.

Devlet eliyle işletilen Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait madenlerin yüzde 52'si özelleştirme dışında bırakıldı. Geriye kalan yüzde 48'lik dilim ise özel şirketlere kiralanmış durumda. Yani rödovans geçerli. Yeni yasa yüzde 48 içinde yer alan madenlerin, kiralama sürelerinin uzatılmasına olanak veriyor, aynı zamanda da satılmasına.

"Rödovans tehdidi" yalnızca Türkiye Taşkömürü Kurumu için geçerli değil. Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait madenler de özel şirketlere kiralanıyor. Hatta Torba Yasa'daki maddeye göre, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait madenlerin ruhsatları satılabilecek.

Uzmanlar, özelleştirmeyle yüz yüze kalacak madenlerde tehlikeye karşı sendikalara mücadele çağrısı yaptı.

ulusal.com.tr

tbmm maden zonguldak