Çin'de görkemli açılış

Bir Kuşak Bir Yol Projesi'nin açılışı Çin'in başkenti Pekin'de yapıldı. Açılışta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres birer konuşma yaptı.

Pekin’de düzenlenen "Bir Kuşak Bir YolProjesi İşbirliği Forumu"nun açılışı yapıldı.

29 ülke liderlerinin yanı sıra 130 ülkeden bin 500 üst düzey temsilcinin katıldığı törenin ilk konuşmasını ev sahibi sıfatıyla Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yaptı.

Projenin Rusya’nın "Avrasya Ekonomik Birliği" ve Türkiye’nin "Orta Koridor" projeleri ile uyumlu olduğunu söyleyen Çin Devlet Başkanı, 30 ülke ile ticari ve ekonomik anlaşma sağlanacağını kaydetti. Projede toplam 79 milyar dolar yatırım yapılacak, katılımcı ülkelerden 10 bin öğrenciye de Çin'deki üniversitelerde burs verilecek.

Cinping'den sonra kürsüye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çıktı.

Putin "Avrasya Ekonomik Birliği, Bir Kuşak Bir Yol Projesi, Şangay İşbirliği Örgütü ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği gibi entegrasyon biçimlerinin büyük bir Avrasya Ortaklığı'na temel oluşturabileceğine inanıyoruz" dedi. Putin, Rusya'nın da ticaretin yanı sıra bu birliğin oluşturulmasına yatırım yapmaya da hazır olduğunu söyledi.

Putin'den sonra konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise projenin teröre karşı birlik oluşturacağını söyledi.

Hükümetlerarası işbirliğinin teşvik edilmesinin siyasi alanda güçlü bir dayanışma ortamı oluşturacağını da vurgulayan Erdoğan, Asya ile Avrupa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin süratle geliştiği ve derinleştiği bir dönemden geçildiğini de söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de dünyanın içinde bulunduğu yol ayrımına dikkat çekti. Guterres, kapsamları farklı olsa da Bir Kuşak Bir Yol Projesi ile Birleşmiş Milletler'in 2030 programının aynı amaçları paylaştığını söyledi.

Liderler daha sonra aile fotoğrafı çektirdi.

ulusalkanal.com.tr

rusya çin proje cumhurbaşkanı erdoğan pekin vladimir putin başkent Kuşak Şi Cinping açılış Bir Kuşak Bir Yol