Mevlüt Çavuşoğlu: Ne olacaksa olsun

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika'nın Suriye'den çekilmesinde Türkiye'nin önemli bir faktör olduğunu belirtti. Kararda Astana sürecinin etkisine dikkat çeken Çavuşoğlu, "Suriyelilerin sahiplendiği bir çözüm arayışındayız" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu: Ne olacaksa olsun

Amerika'nın geri çekilme kararı, Astana süreci ile Suriye'de siyasi çözüm arayışları ve dış politikada önemli başlıklar... Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu, gündemi değerlendirdi.

Çavuşoğlu, "Türkiye'de Uluslararası İlişkilerin Önemi" konulu bir konferansta konuştu. Amerika'nın Suriye'den asker çekme kararını değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Çekilme kararında en önemli faktör ürkiye'dir. Aldığımız kararlar sayesinde ABD çekildi" dedi.

ABD'NİN ÇEKİLME KARARINDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ

"Son bir yılda özellikle Halep krizinden bu yana Türkiye'nin üstlendiği roller sayesinde sahada ateşkesi belli seviyede konsolide ederken Suriye'nin siyasi çözüme doğru gitmesinde en önemli aktör Türkiye'dir. Aldığımız kararlar sayesinde. Ama bir ülkenin çekilmesi oradaki boşluğu kimin dolduracağı ve terör örgütleriyle mücadele, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi süreç İşte İdlib muhtırasını Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'le bir odaya giderek anlaştılar çıktılar geldiler sonra kağıda döktük, imzaladık"

İran, Rusya ve Türkiye ortaklığı Astana ile Suriye'de siyasi çözüm arayışıyla ilgili de konuştu Dışişleri Bakanı. Suriyelileri sahiplendiği bir çözüm arandığını belirtti.

Dış politakadaki bir diğer önemli gündem ise Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti oldu. Çavuşoğlu, "Cemal Kaşıkçı cinayetini araştırmak için başlatılacak BM soruşturması, BM Güvenlik Konseyi'nden onay çıkmasına bağlı" ifadelerini kullandı.

KIBRIS

Kıbrıs sorununun çözümü içinde gerekli adımları atıyoruz. Biz artık laf olsun diye bir müzakereye oturmak zaman kaybıdır diyoruz. Sonuç odaklı olsun artık kaybedecek enerjimiz yok ne olacaksa olsun. Bu davayı çok yakından takip ediyoruz. Biz işte bu izlediğimiz politikaya girişimci dış politika diyruz. Ama insani dış politikanızı ihmal ederseniz girişimciliğin de bir faydası olmaz. Dünyanın en zengin ülkesi değiliz ama en cömert ülkesiyiz.

Bugün bizim hiç kimseye bir engel çıkarma gibi bir derdimiz yok. Ama THY'nin büyümesinden rahatsız olan bazı hava yolu şirketleri engellemek için neler yapıyorlar neler. Bizzat şahit olduğumuz olaylar var. Rekabetçi bir dünyada yer almak için çok aktif olmak lazım. Bugün dünyaya baktığınız zaman iyimser olacağınız şeyler de var kötümser baktığımız şeyler de var.

açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu