İstihbaratın iç ve dış olarak ikiye ayrılması planlanıyor

Hükümetin "yeniden yapılandırma" olarak adlandırdığı plan kapsamında istihbaratta da bazı değişiklikler yapılacak. Cumhurbaşkanına bağlanması planlanan MİT'in dış, polis ve jandarmanın da iç istihbaratla görevlendirilmesi gündemde.

İstihbaratın iç ve dış olarak ikiye ayrılması planlanıyor

15 Temmuz darbe girişminden sonra konuşulan en önemli konulardan biri de istihbarat zaafiyetiydi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "istihbaratta sıkıntı var" sözünün ardından hükümet düğmeye bastı. Gündemde istihbaratın iç ve dış olarak ikiye ayrılması var. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı'na bağlanması planlanan MİT'in sadece dış istihbaratla görevlendirileceği belirtiliyor.

Hükümetin yapmayı planladığı değişikliğin ayrıntılarını Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi köşesine taşıdı. Buna göre, düşünülen model Amerika ve İngiltere'de uygulnana iç ve dış istihbarat modeli.

Cumhurbaşkanlığına bağlanmak istenen MİT dış istihbarata yönlendirilecek. İç istihbarat ise polis ve jandarmaya bırakılacak. Kırsalda jandarma istihbarat, şehir merkezlerinde polis istihbarat görev yapacak.

İç ve dış istihbarat birbirinden ayrılırken koordinasyonla ilgili yeni bir birim üzerinde de duruluyor. Cumhurbaşkanlığı’nın bünyesinde, "İstihbaratın Koordinasyonu" birimi kurulacağı konuşuluyor. Ancak bu birimim görevi sadece koordinasyonla sınırlı olmayacak. Aynı zamanda istihbarat analizi yapılacak.

ulusalkanal.com.tr

istihbarat