Gri pasaport soruşturmasında belediyelerden ilk açıklama
Gri pasaport ile belediyeler üzerinden insan kaçakçılığı yapıldığına yönelik soruşturma genişletildi. Soruşturma kapsamına alınan 6 yerel belediyeden açıklama geldi. Bazı belediye başkanları, yurt dışından geri dönmeyenler olduğunu doğruladı, "bizi yediler" diyerek kandırıldıklarını söyledi. Yerköy Belediyesi ise iddiaları reddetti.
Belediyeler aracılığıyla hizmet damgalı pasaportla yurt dışına çıkıp geri dönmeyenlerin ortaya çıkması gündemi sarstı.
Malatya Yeşilyurt Belediyesinde ortaya çıkan skandal sonrası, İçişleri Bakanlığı, soruşturmayı genişleterek, Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç ve Ordu Korgan belediyeleri hakkında da inceleme başlattı.
Söz konusu 6 belediyenin, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği protokolü düzenleyerek, “folklor gösterisi', ‘kültür turu', gibi etkinlikler adı altında hizmet pasaportu ile yurt dışına kişiler gönderdiği iddia edildi.
Sözcü gazetesine konuşan bazı belediye başkanları, yurt dışından geri dönmeyenler olduğunu doğruladı, kandırıldıklarını iddia etti. Gömeç Belediye Başkanı İrem Himam, 21 kişinin yurt dışından geri dönmediğini belirterek "Şoför bile geri dönmedi. Bizi tek kelimeyle yediler" dedi.
Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, 64 kişi ile gidilen karnavaldan 1 kişinin dönmediğini söyledi.
Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel de belediyenin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 387 pasaportun 23'ünün kayıp olduğunu söyledi.
Yerköy Belediyesi ise iddiaları reddetti. Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz, Polonya'da düzenlenen ‘Folklor Festivali' için gerekli izinlerin Yozgat Valiliğinden alındığını, ekibin eksiksiz olarak geri döndüğünü söyledi. “Soruşturmayla bir ilgimiz yok” dedi.
Ordu Korgan Belediyesi AK Parti, Adıyaman Gölbaşı, Balıkesir Gömeç ve Burdur Yeşilova belediyeleri CHP, Yozgat Yerköy Belediyesi ise İyi Parti tarafından yönetiliyor.
CHP Genel Başkan yardımcıları Seyit Torun ve Veli Ağbaba, iddiaların araştırılması için Meclis'e önerge verdi. Seyit Torun tarafından hazırlanan araştırma önergesinde “TBMM'nin olaya el koyması ve iddiaların milletin gözü önünde incelenmesi siyaset kurumunun görevidir” denildi.
İçişleri Bakanlığı, daha önce Malatya Yeşilyurt Belediyesi hakkında soruşturma başlatmış, vali yardımcısı ile 2 il müdürünün de aralarında olduğu 4 personel görevden alınmıştı. Soruşturma kapsamında, yerel idareler tarafından kamu personeli olmayanların yurt dışına gönderilmesi de geçici olarak durduruldu.