Referandumda 'evet' çıkarsa AKP seçim sistemini değiştirecek

Hükümet, Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilme olasılığından yola çıkarak, uyum yasalarının hazırlanması için harekete geçti. İktidar, dört seçim yasasını ‘tek çatı’ altında toplamayı hedefliyor. Çalışmada barajın düşürülmesi de düşünülüyor.

Referandumda 'evet' çıkarsa AKP seçim sistemini değiştirecek

Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilirse, hükümet yeni yasalar için harekete geçecek.

İktidar, Anayasa Paketi kadar önemli olan çalışma kapsamında halen yürürlükte olan dört seçim yasasını ‘tek çatı’ altında toplamayı hedefliyor.

Yapılmak istenen düzenlemeler içerisinde en önemli olanını seçim yasaları, Siyasi Parti Yasası ve Meclis İç tüzüğü oluşturuyor.

Edinilen bilgiye göre, Seçimlerin temel hükümleri, milletvekilliği seçim yasası, mahalli seçimler yasası ve Cumhurbaşkanlığı seçim yasası tek metne dönüştürülecek.

Bu çalışmada yapılacak her düzenleme, tartışma konusu olmaya aday.

Ancak en dikkat çeken bölümleri seçim barajının düşürülmesi, milletvekili seçimlerinde dar bölge veya daraltılmış bölgeye geçilip geçilmemesi oluşturacak.

AKP, seçim barajının 7’ye indirilmesine sıcak bakıyor. Milletvekili seçimlerinde ise daraltılmış bölge uygulanmasına ilişkin görüş ağırlık kazanıyor.

Ancak kesin karar, düzenlemede AKP’ye destek veren MHP’ye göre şekillenecek. MHP’nin baraja itiraz etmeyeceği ancak dar bölgeye karşı olduğu öne sürülüyor.

Önemli bir diğer konu ise başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı adayı olan kişinin aynı anda yapılacak seçimlerde milletvekiliğine adaylığını koyup koyamayacağı olacak.

Yeni sisteme göre, liderleri cumhurbaşkanı adayı olup kaybeden partilerin genel başkanları, milletvekili adayı olmazsa Meclis dışında kalacak.

Bu durumun, muhalefette kalan partileri zayıflatacağı yorumu yapılıyor.

İktidar kurmayları, buna ilişkin düzenlemenin seçim yasasına konulmayıp, YSK kararıyla da hayata geçirilebileceğini savunuyor.

ulusalkanal.com.tr

AKP referandum cumhurbaşkanlığı sistemi