Ve ipin ucu AKP'ye uzandı

Soma'da 301 ailenin ocağına ateş düşüren madenin şirkete değil, devlete ait olduğu ortaya çıktı. Şirketin alt işveren, asıl işveren ise Türkiye Kömür İşletmeleri olduğu anlaşıldı. Madenlerde taşeronlaşma "hizmet alımı" adı altında geldi. Yasa 2003'te AKP tarafından çıkarıldı. Saha izinleri de Maden İşletmeleri'nden alınarak Başbakan Erdoğan'a bağlandı.

Ve balık baştan koktu. 301 işçinin ölümüne neden olan Soma A.Ş’nin madenin sahibi değil, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin "taşeronu" olduğu anlaşıldı. İpin ucu AKP Hükümeti'ne uzandı.

Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ın madeni özelleştirmeden aldığı ve sadece TKİ’nin taşeronu olarak madeni işlettiği ortaya çıktı.

2012 yılında hazırlanan Sayıştay raporuna göre, Soma'daki madenler işletme hakkını devri, yani rödövans uygulamasıyla değil, hizmet alımı yönetmiyle Soma A.Ş.'ye verildi. Madenlerin kiralama ve satın alma zorunluluğu olmadan devrinin mimarı da yine AKP Hükümeti. 2003'te çıkarılan "Hizmet Alımı" yasasıyla yeraltı zenginliklerini taşerona devredildi.

Önceden Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden alınan madencilik sahaları, AKP ile birlikte artık bizzat Başbakan Erdoğan'dan alınıyor. Saha izinlerinin Başbakan'a bağlanmasıyla, madenlerin tek sorumlusu Başbakan Erdoğan oldu.

ulusalkanal.com.tr