AKP, CHP ve MHP 9 Eylül'e kadar taslak metin hazırlayacak

Mini Anayasa paketi çalışmaları kapsamında metin yazım aşamasına geçen AKP, CHP ve MHP temsilcileri, yarın yeniden bir araya gelecek. 9 Eylül Cuma gününe kadar çalışma yapacak temsilciler, ortaya çıkan taslağı liderlere sunacak. Paket, ağırlıklı olarak yargı alanındaki düzenlemeler içeriyor.

AKP, CHP ve MHP 9 Eylül'e kadar taslak metin hazırlayacak

HSYK, ikiye ayrılacak, askeri yargı kapatılacak.

Mini Anayasa paketi çalışmalarında ikinci tur kapsamında Cumartesi günü metin yazım aşamasına başlayan AKP, CHP ve MHP temsilcileri Salı günü yeniden bir araya gelecek.

En geç 9 Eylül Cuma gününe kadar taslak metni tamamlamayı hedefleyen temsilciler, ortaya çıkan taslağı parti liderlerine sunacak.

Temsilciler, Pazartesiden itibaren Cumaya kadar aralıksız mesai yapmayı hedefliyordu. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, CHP adına paket çalışmalarını yürüten Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, şehit cenazesi için Aydın'a gitti. Bu nedenle de temsilciler Pazartesi günü toplanamadı.

PKK'nın siyasal uzantısı HDP'nin dahil edilmediği mini Anayasa paketi değişikliğiyle neler hedefleniyor?

Paketle, HSYK’nın savcı ve hakimler kurulu olmak üzere ikiye ayrılması hedefleniyor. Hakimler Kurulu 15, Savcılar Kurulu'nun ise 7 üyeden oluşması öngörülüyor. Kurullara atanacak üyelerin seçimi için de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu formülü uygulanması gündemde. RTÜK uygulaması, HSYK'ya üye seçiminde hayata geçerse; PKK'nın siyasal uzantı HDP'nin önerdiği bir isim yüksek yargı üyesi olabilecek.

Üç parti temsilcisi, 24'üncü Yasama döneminde çalışan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde anlaştığı 60 maddenin de pakete koyulması konusunu değerlendiriyor.

AKP seçim sürelerinin değiştirilmesini de muhalefete önerdi. Buna göre, yerel seçimlerin 4 yılda, genel seçimlerin ise 5 yılda bir yapılması tartışılıyor.

ulusalkanal.com.tr