Kamyoncular yeniden kontak kapatacaklar

Akdeniz şeridindeki kamyoncu esnafı İstanbul'a yaş sebze ve meyve nakliyesini yeniden ve en az 15 gün durdurma kararı aldı

Kamyoncular yeniden kontak kapatacaklar

Kamyoncu esnafı yeniden kontak kapatmaya hazırlanıyor. 4 günlük uyarı eyleminin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile yapılan görüşmelerden sonuç alamayan kamyoncular genişletilmiş eylem kararı aldı. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı ziyaret eden Alanya, Demre, Finike, Konaklı, Serik, Manavgat, Gazipaşa, Elmalı Taşıyıcılar ve Kamyoncular Kooperatifi Başkan ve Temsilcileri ziyaretin ardından oda binası önünde aldıkları eylem kararını duyurdular. Karar alındı fakat ne zaman uygulamaya geçeceklerine dair bir bilgi vermekten özenle kaçınan taşımacılar, bu kez gerçekleştirecekleri kontak kapatma eyleminin en az 15 gün süreceğini belirttiler. Mazotun el yaktığını, FSM Köprüsü geçiş saatlerinde her hangi bir düzenlemenin yapılmadığını belirten esnaflar, kandırıldıkları görüşündeler.

Kontaklar yeniden kapanacak

Geçtiğimiz aylarda Antalya'dan İstanbul haline yaş meyve ve sebze sevkiyatı yapan yaklaşık bin 500 nakliyeci ve kamyoncu kontakları kapatarak 4 gün süren eylem yapmışlardı. Kamyoncuların eyleminin sebebi ise İstanbul Hallerine ulaşmalarını sağlayan FSM Köprüsü'nden sabah 07:00-10:00 ile akşam 16:00-20:00 saatleri arasında geçişini yasaklayan karardı. Mazotun pahalılığı, can güvenliği ve daha bir çok sorununu bu saat yasağı nedeniyle öteleyen kamyoncu esnafının sorununu çözecek mercilerden gerekli yanıt gelmeyince, Hatay'dan Mersin'e kıyı şeridinde ki illeri de kapsayacak şekilde kamyoncular, "yeniden eylem" dedi.

Kamyoncuların neler çektiğini bu kez tüm Türkiye duyacak

İlk eylemlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile yaptıkları görüşme ve yeniden yapacakları eylemle ilgili konuşan Alanya Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı Ahmet Uyar, "Bizim duygularımızı aldılar. Kamyoncu esnafının duygularını aldılar, diyorum. Bizleri hiç bir zaman esnaf olarak görmediler. Ülkenin bir tarafında mazot 1.80 TL'ye, diğer tarafında 4.80 TL'ye satılıyor. Bizim duygularımız alanlara karşı biz yenik düşmeyeceğiz. Biz eylemimizden vazgeçmedik. Ülke genelinde 4 grup halinde eyleme çıkıyoruz. Türkiye'deki kamyoncunun neler çektiğini duyuracağız. Önümüzdeki hafta tüm çalışmalarımızı bunun için yapacağız" dedi.

"Biz kamyoncular duygusalız, çabuk kandırdılar"

Eyleme başlayacakları gün ile ilgili bir tarih vermeyen Uyar, bunun nedenini ise 'sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer' misali daha önce yaptıkları eylem gününü bildirdiklerini, yetkililerinde önlemler aldığını belirterek açıkladı. Uyar;" Gün olarak söylemiyoruz. Daha önce yetkililere söyledik, onlar tedbirlerini aldılar. Bizim gibi duygusal kamyoncuları çabuk kandırdılar" diye konuştu.

Çözüm buluncaya kadar eylemimizin arkasındayız

"Bu konunun çözümümüzü buluncaya kadar arkasındayız. Bu ülkede denizde tatil yapanlara mazot ÖTV'siz, ülkenin bel kemiği kamyoncuya ÖTV'li. Lojistikte zenginsen, paran çoksa sana mazot bedava, eğer sen esnafsan sana mazotta pahalı hayatta. Bu konu için 10 defa Ankara'ya, 2 defada İstanbul'a gittik. Esnaf olarak tanınmadığımızı öğrendik. Bize sahip çıkan da yok" diyerek tepkisini dile getiren Uyar eylemle ilgili olarak ayrıca şunları kaydetti; "Bu sefer eylem 4 günlük olmayacak. Türkiye genelinde eylem öyle bir olacak ki, 15 gün olacak ve kısa zamanda başlayacak. Biz yol kesmeyeceğiz. Araçlarımızı kenara çekip, kontakları kapatacağız. Zaten çalışsak ta para kazanmıyoruz. Şuanda kamyoncu çalışmamakla karlı. Çalışan kamyoncu zaten bitmiş. 250 üyemden 120 üye kaldı" diye konuştu.

Kamyoncular, derhal çözüm istiyor

Nakliye sektöründe çalışanlara değer verilmediğini söyleyen Konaklı Taşıyıcılar Kooperatifi Başkan Vekili Erkan Tuncer, vatandaşın zeytin yağı pahalı diyerek mutfağına yağı alamadığını fakat kamyoncu esnafının ev geçindirmek için pahalı mazotu mecburen aldığını kaydetti. Mazot fiyatlarının düşürülmesi ve köprüdeki saat yasakları ile ilgili düzenlemelerin yapılmamasını eleştirerek yetkililerin duyarsızlığına tepki gösteren Tuncer, "Bunlara artık çözüm istiyoruz" diye konuştu.

Eylem Türkiye geneline yayılacak

Elmalı Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Baldıroğlu, daha önceki eylemin istedikleri gibi sonuçlanmadığını belirterek, bu kez sınırsız olarak başlatacakları eylemin Hatay ve Mersin illerini de kapsayacak şekilde Türkiye geneline yayılacağını ifade etti.

Kontaklar kapanacak, başka çıkış yolu yok

Alanya'dan gelen bir kamyoncu ise kendilerinin zor durumda olduğunu kaydederek şunları söyledi; "Dün Alanya'da 5 araç daha satıldı. Arkadaşlarımız işini bıraktı, vergi yükünün altından kalkamadığı için. Türkiye genelinde de yayılıyor bu durum. Köprü geçişlerimiz başlı başına bir sorun zaten. Ondan bir sonuç alamadık. Herkes bizden istediğini alıyor, biz kimseden istediğimizi alamıyoruz. Onun için ya bu işi bırakacağız, yada mecburen kontaklarımızı kapatacağız. Başka çıkış yolu yok."

Haber: Devrim Dönmez

Fotoğraf: Özkan Dizlek

ulusalkanal.com.tr

antalya eylem kamyoncular