'Latife Mustafa Kemal'

Latife Hanım'ın Uşakizade Köşkü’nden Çankaya Köşkü’ne uzanan 2 yıl 5 ay 5 günlük evliliği Latif Mustafa Kemal'de anlatıldı. Nasıl tanıştılar, nasıl evlendiler ve neden boşandılar? Kitabın Yazarı Ahmet Gürel'den dinleyelim....

Gazi ile 2 yıl 5 ay 5 gün evli kaldı. 13 yıl, Atatürk tarafından “geri gel” çağrısını bekleyerek geçirdi. Büyük Önder’den ayrıldıktan sonra, 50 yıl yaşadı. Hayatının sonuna kadar özel yaşamında Gazi’yi saygıyla taşıdı.

Latife Hanım'ın Uşakizade Köşkü'nden Çankaya'ya köşküne uzanan yaşamı "Latife Mustafa Kemal" kitabında anlatıldı. 16 yıl boyunca yaptığı araştırma sonunda yazar Ahmet Gürel, 113 fotoğraf ve 570 belgeyi inceledi. Tanışmaları, evlilikleri, boşanmaları, Atatürk'ün hayata veda edişine kadar geçen 13 yılı ve Latife Hanım'ın kendi ölümüne kadar yaşadıkları titizlikle ele alındı.

Herşey Sakarya Savaşı'nın kazanılmasıyla başladı. Latif Hanım o sırada Paris'te Sorbonne Üniversitesi'nde siyaset bilimi üçüncü sınıf öğrenciydi.

O Muzaffer Komutanın orduları 9 Eylül 1922'de İzmir'e giriyor. Mustafa Kemal Atatürk artık İzmir'dedir. Ancak çalıştığı ev güvenli değildir. Başyaver Salih Bozok'un emriyle Uşakizade Köşkü bulunur.

Köşk'te erkek olmadığı için, Latife Hanım, Mustafa Kemal Paşa için bir davet mektubu yazıyor ve 16 gün boyunca Uşakizade Köşkü Türkiye'nin kurtuluşuna şahitlik ediyor.

Atatürk, 29 Eylül 1922'den İzmir’den ayrılıyor. 16 günün ardından Latife Hanım da Ankara'ya gitmek istiyor ancak Gazi, “Bir yere gitmeyin bekleyin” diyor.

İşte bu gerekçelerle Mustafa Kemal Atatürk, 4 dil bilen, bu atak genç kadınla evlenmeye karar verir. Ve 28 Ocak 1923'te evlenirler. Türk kadını ilk kez nikah masasındadır. Medeni nikahın öncülüğünde imza atlır.

Evlenir evlenmez Gazi, eşiyle Batı Anadolu Çukurova Gezisi'ne çıkar “Sonbahar Gezisi” 50 gün sürer. Atatürk yaptığı gezilerde kadının toplumda olması gerektiği yeri işaret eder. "Vatanımızda yeni bir aile hayatı yaratmak için önce kendim örnek olmalıyım” arzusundadır Gazi.

Gazi ile Latife Hanım'ın zıt karaktere sahip olmaları ilk kez yurt gezilerinde ortaya çıkar. Ve Çankaya'daki sabahlara kadar süren genç cumhuriyeti kurma toplantıları.

Eşinden ayrıldıktan sonra yaşadığı 13 yılı, Atatürk tarafından geri gel çağrısını bekleyerek geçirdi.

HABER: MERAL AKKAYA - KAMERA: AKIN KARA

ulusal.com.tr

Çankaya Köşkü