Silah bırakma aldatmacası İmralı Tutanakları’nda

‘PKK silah bırakacak’ propogandasıyla pazarlanan ‘Dolmabahçe’ toplantısından sonra yayımlanan İmralı Tutanakları, ‘Biz bu sahneyi daha önce görmüştük’ dedirtecek

Silah bırakma aldatmacası İmralı Tutanakları’nda

‘PKK silah bırakacak’ propogandasıyla pazarlanan ‘Dolmabahçe’ toplantısından sonra yayımlanan İmralı Tutanakları, ‘Biz bu sahneyi daha önce görmüştük’ dedirtecek

AKP ile Abdullah Öcalan’ın başlattığı ve kamuoyuna “PKK silah bırakacak” diye pazarlanan “açılım” sürecinin gerçekte neyi amaçladığına ışık tutacak “İmralı Tutanakları” kitabında çarpıcı ayrıntılar yer alıyor. Aydınlık Gazetesi İstihbarat Şefi Ceyhun Bozkurt’un kaleme aldığı ve Destek Yayınları’ndan çıkan kitapta, 27 Ağustos-2 Eylül 2014 tarihleri arasında Aydınlık Gazetesi’nde 6 bölüm halinde yayımlanan ve BDP/HDP heyeti ile Abdullah Öcalan arasında İmralı’da yapılan 4 görüşmenin zabıtlarının tamamı yer aldı.

Abdullah Öcalan’ın 2013 Nevruz’unda okunan mektubuyla yeni bir döneme giren “açılım” süreci “silahların susacağı, artık kan dökülmeyeceği” gibi söylemlerle kamuoyuna sunulmuştu. Ancak MİT Başkanı Hakan Fidan’ın yönlendirdiği Abdullah Öcalan ile HDP heyeti arasındaki görüşmelerde tutulan zabıtların ortaya çıkarılması asıl amacın silah bırakmak ya da demokratikleşmek olmadığını gözler önüne sermiş, bunun da ötesinde sürecin aslında “Yeni Türkiye”, “Yeni Ortadoğu” planı olduğunu ortaya koymuştu.

100 YILLIK HESAPLAŞMA

İşte kitapta yer alan ve Öcalan’ın HDP Heyeti’yle görüşmesinde söylediklerinin zabıtlara yansıyan bölümünden öne çıkanlar:

- 100 yıllık sorunu çözüyoruz, kolay mı? Bakanla görüşüp söyleyin, gerekirse 50 yasa çıkaracaklar. Yasallık niye yanlış olsun! Bilmem PKK yasadan yararlanıp meşrulaşırmış, evet tabii ki öyle olacak. Amacımız bu yasadışılığı bitirmek değil midir?

- Geçmişten beri devlet bize söz veriyordu, yasallık için. Ama yasa olmaz diyorlarsa, aldatmaca vardır. Bu son tavrım da bundan dolayıdır. Kandil’dekiler aya mı gidecek, Endonezya’ya mı, Finlandiya’ya mı? Nereye gidecek, bir teki bile silah bırakmaz böyle olursa.

GERİLLA HALKIN İÇİNDE SAKLANIR

- Yasalar çıkarsa ikinci aşama bitmiş olur. Bu arada geri çekilme de paralel yürür. Karşılıklı siz bize, biz size öneriler yaparız. AKP şunu bilmeli, kısmen gerilla içeride kalsa bile bu yanıltmasın. İstesek gerilla halkın içinde bile saklanır.

- Basına yanlış şeyler yansıdı. “Öcalan bağımsızlıktan, federasyondan, özerklikten bilmem neden vazgeçti” dediler. Ben hiçbir şeyden vazgeçmedim.

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA SELAM GÖNDERDİ

- CHP’nin iyi bir sosyal demokrat parti olmasının ne kadar önemli olduğunu ben biliyorum, onlar bilmiyorlar. A. Bey ve Kemal’e (Kılıçdaroğlu) selamlarımla beraber deyin ki “Öcalan’ın Kemalizm eleştirisi yapıcıdır. Kemalizm güncellenerek faydalı olabilir. Ulusalcılar CHP’yi aşağıya çekiyorlar.

SURİYE’DE ÖZERKLİĞİ MİT İLE PLANLADILAR

- Zaten önümüzdeki günlerde Suriye’deki duruma dair heyetle (Kendisiyle düzenli bir şekilde görüşen MİT Heyeti’ni kastediyor) konuşacağız, bazı kararlar alacağız herhalde. Yeni oluşacak Suriye’de bizimkiler başat rol oynayacaklar. Orada özerk bölgeler olur, Kürtler, Ale-viler hatta Araplar için de özerk bölgeler olacak gibi. İsviçre gibi özerk bölgeler.

ÖCALAN’IN AVUKATI DEĞERLENDİRİYOR

İmralı tutanaklarının bire bir baskısının yanı sıra kitapta, tutanaklarla ilgili olarak gazeteci-yazar Soner Yalçın, Vatan Partisi MKK üyeleri Ferit İlsever ve Bayram Yurtçiçek, MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Yeniçağ Gazetesi Ankara Haber Müdürü Necdet Pekmezci, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Terörizm ve Terörizmle Mücadele Merkezi Başkanı Merve Önenli Güven ve Öcalan’ın eski avukatı Ahmet Zeki Okçuoğlu’nun değerlendirmelerine yer veriliyor. Kitapta ayrıca 28 Şubat 2013’te Milliyet’te yayımlanan ve yayımlanmasının ardından Tayyip Erdoğan’ın gazetenin sahibini ağlatacak derecede azarlamasına sebep olan İmralı tutanağı da işleniyor.

‘DEĞİL SİLAH BIRAKMA EYLEMSİZLİK BİLE YOK’

Tam da açılım, silah bırakma, Nevruz mesajı tartışmalarının yapıldığı bir dönemde çıkan kitapla ilgili Ceyhun Bozkurt şunları söyledi: “Kitabın bu döneme denk gelmesi iyi oldu. Çünkü Türk kamuoyundan gizlenen bir süreç vardı. Kapalı kapılar ardında İmralı’da, Ankara’da, Kandil’de pazarlıklar yapılıyordu. Bu pazarlıkların nasıl yapıldığının belgesidir yayımladığımız tutanaklar... Amacımız kamuoyunu açılım konusunda bilgilendirmektir.”

PKK’nın silah bırakıp bırakmayacağına yönelik soruya da Bozkurt “Daha önce yayımlanan bir tutanak ve ilk kez tamamı yayımlanan 4 tutanak incelendiğinde değil silah bırakma, eylemsizliğin bile zor olduğu gözüküyor. Öcalan’ın o dönem örgüte yaptığı silahlı gücü artırma çalışmaları sonucunda Doğu ve Güneydoğu’da halka baskı uygulayan silahlı bir terör gücü oluşturuldu. Bu da silah bırakmanın samimiyetsiz olduğunu gösteriyor. Zaten Öcalan da BDP’lilere ‘Ben bağımsızlık düşüncesinden vazgeçmedim’ diyor. TSK’nın bugün (dün) yaptığı açıklama da tehdidin devam ettiğinin en önemli göstergesidir” dedi.

Cansu Yiğit

Aydınlık