Prof. Dr. Hasan Ünal gündemi değerlendirdi: "Rusya ile yapılan görüşme Ermenistan ve Yunanistan'ın buralardan ekmek yiyemeyeceği anlamına geldi"

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Ulusal Kanal'da sıcak gündemi değerlendirdi. Prof. Dr. Ünal, dış politikada asıl tehdit olan ülkelere yoğunlaşıp diğer ülkelerle dost kalınması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Hasan Ünal gündemi değerlendirdi: "Rusya ile yapılan görüşme Ermenistan ve Yunanistan'ın buralardan ekmek yiyemeyeceği anlamına geldi"

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Ulusal Kanal'da Gün Ortası programına bağlanarak Yeşim Eryılmaz'ın konuğu oldu.

Gündemi değerlendiren Prof. Dr. Ünal, MGK kararlarını, Rus heyetinin Ankara'daki Libya ziyaretini ve dış politikayı yorumladı.

Prof. Dr. Hasan Ünal'ın konuşmasından satırbaşları:

- "Dış politika belli ulusal çıkarlara odaklanıp sonuç alma sanatıdır. Beklediğinizden başka muhalaefet ile karşılaşılıyorsa plan revize edilmelidir. Türk yetkililerde bu açıdan görmeye başladı."

- "Dünkü Rusya ile Libya hakkında mutabakata varmak çok önemli bir adım. Rusya'nın arabulucuğu ile Mısır'ı da cephemize alabiliriz."

- "Biz Libya ile yaptığımız anlaşmayı Doğu Akdeniz'deki ilişkilerimizi iyileştirmek için yaptık. Bu nedenle Mısır ile aramızı düzeltmek için adım atmalıyız."

- "Rakibinizi azaltıp, dostlarınızı çoğaltacaksınız. Atatürk'ün hamlelerini düşünün. Dost analizi yapıp, Bolşevik Rusya'yı dost ilan ediyor. Ve rakiplerine odaklanıyor. Belli konulara odaklanılmazsa sonuç alınamaz."

- "Kim benim çıkarlarıma doğrudan tehdit oluşturuyor sorusu ile odaklanmamız gereken konuları seçmeliyiz."

- "Fransa, Suriye'nin kuzeydoğusunda PYD/PKK'ya destek veriyor. Hatta ABD, PYD'ye destek vermekten çekilmek istediği zaman ABD'nin boşluğunu kapatmaya yeltendi. Doğu Akdeniz'de tamamen Rum-Yunanlara destek veriyor. Tüm bunlara bakıldığında Fransa'yı karşımıza alabiliriz."

- "Aynı anda herkesle kavgalı olursak, Ermenistan ve Yunanistan çekincelerini bir kenara bırakır."

- "Dünkü Rusya ile yapılan görüşme, Ermenistan'ın da Azerbaycan'a karşı birşeyler yapamayacağı ve Yunanistan'ın buralardan ekmek yiyemeyeceği anlamına geldi."

- "(F35 konusu) Bizim mevcut halde Amerika ile uzlaşmamız mümkün gözükmüyor. Ben yakında ABD'nin bize 'Biz sizinle Rusya'nın düşman kalmanızı bekliyoruz' demesini bekliyorum. ABD, yaptırım devletine dönüştü."

- "Ermenistan hükümeti, istediğini elde edemedi. Ermenistan'ın Başbakanı Paşinyan, ülkenin dış politikasını Rusya'dan alıp Batı'ya yönlendirme niyetindeydi. Ermenistan zaten gittikçe yönetilmesi zor bir hale geldi. Gençler iş olmadığı için ülkeden gidiyor. Öte yandan Azerbaycan kaynakları çok daha geniş bir ülke ayrıca askeri olarak da 1990'ların başlarındaki durum da geçerli değil."

- "Ermenistan 2016 yılından bu yana cephe hattını test ediyor. Azerbaycan'ın silahlarını öğreniyor. Ama 2016 yılından beri hep başarısız oldu."

- "Ermenistan, Tovuz'u ele geçirebileceğini ve Fransa'yı memnun edebileceğini düşündü."

- "Azerbaycan'ın topraklarını Aliyev'in deyişi ile 'Ya harp ile ya da anlaşma ile' geri alacağını düşünüyorum."

ulusal.com.tr

libya Prof. Dr. Hasan Ünal rusya türkiye ilişkileri