ŞİÖ Duşanbe'de toplanıyor

Şanghay İşbirliği Örgütü, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de toplandı. 2 gün sürecek olan toplantıda, İran, Pakistan ve Hindistan'ın üyeliği görüşülecek.

ŞİÖ Duşanbe'de toplanıyor

Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan gibid evletlerin üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü, 11-12 Eylül tarihleri arasında toplanacak.

Toplantıya Tacikistan ev sahipliği yapacak. Başkenti Duşanbe'deki toplantıda birliğe yeni üyelerin kabul edilmesi için hukuki, idari ve finansal gereklilikler şekillendirilecek. Pakistan, Hindistan ve İran'ın üyeliği görüşülecek. Bunun yanı sıra gözlemci devletlerin liderleri ve üst düzey temsilcileri, uluslararası örgütler ve diğer misafirler katılacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün hedeflerini Hürriyet'e anlattı. Lavrov, örgütün başarısının eşitlilik ve saygı ilkesine dayandığını belirtti.

"BM Tüzüğüne ve başta eşitlik, karşılıklı saygı, birbirinin çıkarlarını göz önünde tutma, ihtilaf ve anlaşmazlıkların siyasi ve diplomatik yöntemlerle çözümü, devletlerin kendi kalkınma modeli seçme hakkının tanınması gibi temel uluslararası normlara ve yasalara tutarlı bağlılıktır. Bu ilkeler, istikrarlı ve demokratik bir uluslararası sistem sağlanması hedefine de uygundur"

Üye Devletler Konsey Başkanları toplantısı da 2015'te Ufa’da gerçekleşecek. Lavroc o toplantıya kadar Şanghay İşbirliği Örgütü 2025’e Kadar Kalkınma Stratejisi’nin de hazırlanacağını belirtti.

ulusalkanal.com.tr