İran Dışişleri Bakanı Zarif: Suudi Arabistan terör yanlılarını kışkırtıyor

Hizbullah'ı yeniden terörist örgüt ilan eden, İran'ı da "Bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayan Arab Birliği'ne, iki ülkeden tepki geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Teröristleri kışkırtan, Suudi Arabistan'ın, İran'ı suçlaması, utanç verici. " dedi. Lübnan Temsilciler Meclisi Başkanı Nabih Berri de İsrail'e karşı savaşan Hizbullah'ı terörist örgüt olarak görmediklerini söyledi

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Suudi Arabistan terör yanlılarını kışkırtıyor

Arap Birliği'nin hedefinde olan İran ve Lübnan'dan peş peşe tepki açıklamaları geldi.

İlk açıklama Kahire'deki toplantıda "Husilere füze temin etmek ve bölgeyi istikrarsızlaştırmakla" suçlanan İran tarafından yapıldı. Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, kararın arkasında Suudi Arabistan'ın olduğunu söyledi.

Riyad'ın bölgedeki yıkıcı faaliyetlerini hatırlatan Zarif, Suudi Arabistan'ın İran'ı suçlamasının utanç verici olduğunu belirtti.

"İRAN'IN SUÇLANMASI UTANÇ VERİCİ: Teröristleri kışkırtan, Yemen'de savaş çıkaran, Katar'ı inzivaya sürükleyen ve Lübnan'daki krizi tetikleyen Suudi Arabistan'ın İran'ı, bölgeyi istikrarsızlaştırmak ile suçlaması utandırıcı bir durumdur."

Bölgedeki gelişmeleri de değerlendiren İranlı bakan, Suriye konusunda Türkiye ve Rusya ile beraber çalışacaklarını ifade etti.

Tahran-Riyad krizi tırmanırken İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'ten de dikkat çeken bir açıklama geldi. Suudi Arabistan ile ülkesinin İran'a karşı ortak endişeler taşıdığını söyleyen İsrailli bakan, "bu nedenle gizli iletişim halinde olduklarını" belirtti.

Arab Birliği'ne bir diğer tepki açıklaması da Lübnan'dan geldi. Kahire'deki toplantıya Dışileri Bakanı'nın yerine Arap Ligi temcilcisini gönderen Lübnan'ın, Temsilciler Meclisi Başkanı Nabih Berri, Hizbullah'ın yeniden terörist ilan edilme kararını değerlendirdi.

Karara katılmadıklarını vurgulayan Berri, Tanrı'ya şükürler olsun. Biz İsrail'e karşı savaştık ve Hizbullah'ı terörist örgüt olarak görmüyoruz" dedi.

ulusal.com.tr

iran suudi arabistan tahran riyad