300 yıldır köylünün uyduğu orman yasağını devlet bozdu!
Artvin’de köylülerin 300 yıldır koruduğu ‘Yasak Orman’a giren devlet, elektrik iletim hattı çekerek yasağı bozdu. Köylüler ise iletim hattına karşı dava açtı….
Yusuf Yavuz
Dünyanın en güzel ormanlarına ev sahipliği yapan Artvin’de birer birer hayata geçirilen enerji projeleri, vadilerin ve yaşam alanlarının yanı sıra ormanları da tehdit ediyor. Artvin’in merkeze bağlı köylerinden Sümbüllü’de, yöre halkının 300 yıldır dokunmadığı , ‘Yasak Orman’ olarak adlandırılan bölgeden geçirilen elektrik iletim hatları köylüleri isyan ettirdi. Heyelan bölgesinde bulunan köylerinin yangınlara karşı da korunaksız olduğunu dile getiren köylüler, iletim hattının alternatif alanlardan geçirilmesi durumunda Yasak Orman’ın ve Sümbüllü köyünün büyük bir faciadan kurtarılabileceği çağrısında bulundu.
Artvin’in merkeze bağlı köylerinden biri olan Sümbüllü’nün başı bu günlerde tepelerinden geçen ve bölgedeki ormanları tehdit eden elektrik iletim hatlarıyla dertte. Köylülerin ‘Yasak Orman’ adını verdiği ormanlık alana, 300 yıldan fazladır yöre köylülerince dokunulmadığı belirtiliyor. Ancak bölgede yapılan baraj ve HES’lerde üretilen elektriği nakletmek için birbiri ardına kurulan iletim hatları, hem Yasak Ormanı hem de Sümbüllü köylülerinin yaşamlarını tehdit ediyor.
‘YASAK ORMAN’IN KALBİNE ELEKTRİK İLETİM HATTI HANÇERİ
Sami Özçelik’in aktardığı bilgilere göre, eski adı ‘Sinkot’ olan Sümbüllü köylüleri, konuyla ilgili bir basın toplantısı yaparak sorunlarının çözülmesini talep ettiler. Köylülerden Cengiz Nişancı, daha önce bölgede inşa edilen ve oldubittiye getirilerek ‘Yasak Orman’ adı verilen koruluktan geçirilen iletim hattının ardından yeni bir projeyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Söz konusu hattın Yasak Orman’ın daha içlerinden geçtiğini dile getiren Nişancı, bununla ilgili TEİAŞ’a (Türkiye Elektrik İletim A.Ş) dava açtıklarını belirterek, davayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, yüzde 85 eğimli arazide yapılmak istenen iletim hattının yaratacağı tehlikelere yer verilmesinin ardından çalışmanın durdurulduğunu söyledi.
BİLİRKİŞİ RAPORLARI ÇELİŞTİ, DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Bu kararın ardından TEİAŞ’ın mahkemesine ek rapor sunduğunu kaydeden Nişancı, bilirkişilerin etki altında kaldığını öne sürerek önceki raporla çelişen yeni bir rapor hazırlandığını dile getirdi. Konuyla ilgili yargı sürecinin devam ettiği bilgisini veren Nişancı, kendileri aleyhine çıkan yargım kararlarına karşı itiraz başvurularını yaptıklarının da altını çizerek, şunları dile getirdi:
‘BU DAYATMA CANIMIZA, KÖYÜMÜZE KASTETMEKTİR’
“Devletin üç görevinden birisi vatandaşın can ve mal güvenliğini korumaktır. Bu dayatma canımıza, sağlığımıza, köyümüze kastetmektir. TEİAŞ’ın tekrar sağlıklı düşünmesini tavsiye ediyoruz. Anayasanın 56. maddesine istinaden çalışmalarımız devam ediyor. Bu hatları, köyümüzün şalteri, sigortası olan Yasak ormanların içinden geçirtmeyeceğiz. Hukuk herkese lazımdır. Bugün bize, yarın onlara. Bunu unutmasınlar. Bizler bu şartlar devam ederse anayasal direnme hakkımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz.”
‘ORMAN KESİLİNCE HEYELAN OLUŞTU’
Açtıkları davayla ilgili iki farklı rapor hazırlayarak mahkemeyi yanıltıcı ifadeler kullanan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını da dile getiren Nişancı, gerekirse yeni bilirkişi heyeti talep edeceklerini belirterek, ayrıca şunları dile getirdi: “Görünen köy kılavuz istemez. Çünkü orman kesildiği için heyelan oluştu. Bu köyümüz için bir kıyamettir. Çünkü orman içlerinde yol yoktur. Bu coğrafya ve eğimde müdahale etme şansınız yok. Bundan sonrası için geçmiş olsun demek düşer. Çünkü asırlar önce yaşanan facialar yeniden yaşanacak taş, kaya ve heyelan köyümüzü, köyümüzle birlikte Borçka-Artvin Karayolunu yok edecektir.
‘300 YILDAN FAZLADIR HİÇ KESİLMEYEN YASAK ORMANI KURTARIN’
Canımıza, malımıza, köyümüze kastedenler bilmelidir ki, her şeyin bir sonu vardır. Hatta sabrında bir sonu vardır. Biz inanıyoruz ki er ya da geç adalet tecelli edecek, hak yerini bulacaktır. Bir TEİAŞ yetkilisine, ‘sizin evinizin hemen üstünden 25 metreden hattın geçirilmesine razı olur musunuz?’ diye sorduk. Cevabı, ‘Hayır’ oldu. ‘Evet, Sümbüllü köyünde yanlışlık yapmış olabiliriz’ diyor yetkili. O zaman yanlışınızı telafi edin. Bizler heyelan, yangın ve radyasyon risklerine karşı son derece korunaksız durumdayız. Buradan yetkililere sesleniyorum; 300 yıldan fazladır hiç kesilmeyen Yasak Ormanı ve köyümüzü kurtarabilirsiniz. Bu yapacağınız değişiklikle gerçekten olası bir faciayı en başında önlemiş olacaksınız.”
Fotoğraf: Sami Özçelik