HDP'li Beştaş'tan danışmanlar için kanun teklifi
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, sözleşmeli çalışan milletvekili ve grup danışmanlarının hak ve alacaklarının yeniden düzenlenmesi için kanun teklifi verdi.
Beştaş'ın TBMM Başkanlığına sunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni göre, siyasi parti grup başkanlıklarında, yasama faaliyetleriyle ilgili özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda, Devlet Memurları Kanunu'nun sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esasları uyarınca sözleşmeli personel görevlendirilebilecek.
Bu kapsamda her siyasi parti grubunda 10 grup danışmanı, 25 büro görevlisi ve TBMM'de grubu bulunan her bir siyasi parti için, her bir siyasi parti grubunun milletvekili sayısının yüzde 10'u oranında ilave büro görevlisi çalıştırılabilecek.
Yasama faaliyetlerinde milletvekillerine yardımcı olmak üzere, her milletvekili için üç danışmanın sözleşmeli personel olarak çalıştırılması mümkün olacak.
Teklif, grup danışmanı ile milletvekili birinci danışmanına (85.000), büro görevlisi ile milletvekili ikinci ve üçüncü danışmanına (75.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık sözleşme ücreti ödenmesini içeriyor. Teklif, grup danışmanı ve milletvekili birinci danışmanına 9 bin 226 lira, ikinci ve üçüncü danışmana ise 8 bin 141 lira aylık ödenmesini öngörüyor.
Fazla mesai ve harcırah da ödensin
Teklife göre, sözleşmeli çalıştırılanlar sigortalı sayılacak ve bu kişilere, yasama faaliyetleri çerçevesinde yürüttükleri fazla çalışmadan doğan hak ve alacakları ödenecek.
Açıktan atanan sözleşmeli personele, iş akdinin sona ermesini müteakip iş sonu tazminatı ödenecek.
Sözleşmenin, siyasi parti grupları yahut milletvekilinin takdirine bağlı olarak sona erdirildiği hallerde, sözleşmenin haksız olarak sonlandırıldığının tespiti durumunda, TBMM Başkanlığı tarafından sözleşmeli personele yapılan iş sonu tazminatı ödemesi siyasi parti grupları veya milletvekillerine rücu edilecek.
Teklifin kanunlaşması halinde, yayımlandığı tarihten önce işten ayrılan sözleşmeli personele de hak ettiği iş sonu tazminatları TBMM Başkanlığınca ödenecek; sözleşmeli statüde bir tam yasama dönemi boyunca çalışan personelin kadroya geçmeleri sağlanacak. Kadro alan personel, geçici görevlendirmeyle milletvekili danışmanlığı görevini sürdürebilecek.