İzmir'de iş adamlarına yönelik FETÖ iddianamesi kabul edildi
FETÖ'ye finans sağladıkları iddiasıyla 4 iş adamı hakkında hazırlanan iddianame, İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında örgüte finans sağladıkları iddia edilen Küçükbay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, gayrimenkul, otomotiv, akaryakıt sektöründeki yatırımlarıyla tanınan ve kapatılan Gediz Üniversitesinin kurucu üyelerinden Abdullah Kavuk, oğlu Metehan Kavuk ile kuyumcu Şeref Sipahi hakkında hazırlanan iddianame, İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Zafer Dur'un hazırladığı iddianamede, FETÖ'nün darbe girişiminden sonra yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklanan Küçükbay, Abdullah ve Metehan Kavuk ile Sipahi'nin dosyaları "örgütün ana sponsorlarından oldukları" iddiasıyla ayrılarak 13. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.
Mahkemece kabul edilen iddianamede, iş adamları hakkında "Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Kanununa muhalefet, silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetme" suçlamalarıyla 10 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.
İddianamede, şüpheli Abdullah Kavuk, Ahmet Küçükbay ve Şeref Sipahi'nin birlikte hareket ederek FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı Gediz Üniversitesinin faaliyete geçirilmesi için kurulan Sipahi Eğitim Sağlık ve Spor Vakfını kurdukları, bu kişilerin örgütün en önemli mensupları ve finansörleri arasında yer aldıkları öne sürüldü.
"Babalar grubu"
Şüpheli iş adamlarının örgüte finans desteği vermelerinin yanı sıra örgüt için toplanan paraları saklama ve aktarma eylemlerini de gerçekleştirdikleri ileri sürülen iddianamede, Abdullah Kavuk'un, örgütün "Babalar grubu" olarak bilinen İzmir'de en üst yapılanmasında yer aldığı, bu kişinin Şifa ve Gediz Üniversitesinin kurulması için faaliyete geçirilen vakfın kurucu ve mütevellilerinden olması nedeniyle örgüt yöneticisi olduğu savunuldu.
Abdullah Kavuk'un ticari faaliyetleri sırasında örgütün gücünü kullanarak devletten vergi kaçırdığının da öne sürüldüğü iddianamede, Kavuk'un aynı zamanda FETÖ/PDY'nin yönlendirmesiyle siyasi partilere sızdığının da alınan ifade içeriklerinden anlaşıldığı vurgulandı.
Operasyon
İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, 6 ve 8 Ağustos'ta örgüte finans sağladıkları iddia edilen iş adamlarına yönelik operasyonlarda aralarında TMSF'ye devredilen Küçükbay Şirketler Grubu sahibi Ahmet Küçükbay ile gayrimenkul, otomotiv, akaryakıt sektöründeki yatırımlarıyla tanınan, FETÖ soruşturması kapsamında kapatılan Gediz Üniversitesinin kurucu üyelerinden Abdullah Kavuk'un da aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı.
İzmir'de, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, 30 Temmuz'da düzenlenen operasyonda da FETÖ/PDY'nin Ege Bölgesi'ndeki para trafiğini yürüttükleri, iş adamlarından topladıkları yüklü miktarda bağışı örgüte aktardıkları iddia edilen kuyumcu Şeref Sipahi yakalanmıştı.
Sipahi'nin de Küçükbay ve Kavuk gibi kapatılan Gediz Üniversitesinin kurucularından olduğu iddia edilmişti.