Nevruz öncesi fitne ziyareti! ABD'liler Diyarbakır'da

Nevruz öncesi fitne ziyareti! ABD'liler Diyarbakır'da

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve ABD Adana Başkonsolosu John Espinoza, 4 günlük bir ziyaret için Diyarbakır’a gidiyor. Amerikalıların gidişi, güvenlik nedeniyle gizli tutulurken, elçi ve başkonsolosun kentte bir dizi temasta bulunacağı ve bazı etkinliklere katılacağı öğrenildi.

HDP İLE GÖRÜŞECEKLER Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre, ABD Ankara Büyükelçisi Bass ile Adana Başkonsolosu Espinoza’nın gezisi 11 Mart tarihine kadar sürecek. Büyükelçi ve Başkonsolos, ABD Adana Başkonsolosluğu’nun ilki 2013’te düzenlenen Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi’nin ikincisinin Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 8 Mart’ta yapılacak toplantısına da katılacak. Bass ve Espinoza’nın yetkililerle görüşmesi netleşmezken, başta HDP’liler olmak üzere bazı siyasetçiler ve HDP’ye yakınlığıyla bilinen sivil toplum örgütleri ile görüşmeleri de bekleniyor.

GEZİ GİZLİ TUTULUYOR

Gezinin AKP ile HDP’nin yaptığı açıklamanın sonrasına, 21 Mart’ta yapılacak Nevruz etkinliklerinin öncesine denk gelmesi de dikkat çekti.

Amerikalıların olası protestoların önüne geçmek için geziyi gizli tuttukları da ortaya çıktı. Etkinliklerle ilgili yapılan duyurularda John Bass ve John Espinoza’nın isimlerinin geçmediği öğrenildi. Geçen yıl temmuz ayında ABD’nin Adana Başkonsolosluğu ile HDP’li belediyenin iftar çadırına tepki gösteren çok sayıda Diyarbakırlı çadırı dağıtmıştı. ABD’lilerin benzer bir protesto yaşamamak için bu geziyi gizli tuttuğu bildiriliyor. Geçmişte de ABD’lilerin sık sık başta Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu’ya yaptıkları ziyaretler, kamuoyunda büyük tepki oluşturmuştu. (Ceyhun Bozkurt/Aydınlık)