Darbe girişimi neden engellenemedi?

MİT darbeyi haber verdiği halde, darbecileri engellemek için neden önlem alınmadı? 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından akıllara gelen soru buydu. Ortaya çıkan bilgilere göre darberciler önlem alınmasını engellemek için hareket saatini öne çekti. Gece yarısı yapılması plananan darbenin düğmesinbe saat 21.00'de basıldı. Genelkurmay karargahında birliklere gönderilen talimat yazısı da darbeciler tarafından engellendi.

Darbe girişimi neden engellenemedi?

Türkiye 15 Temmuz'da Fethullahçı gladyonun darbe girişimine tanık oldu. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde harekete geçen darbeci askerlerin bu girişimi hem vatansever subaylar hem polis teşkilatı hem de halk tarafından engellendi. Peki MİT darbe hazırlığı saat 16.00'da Genelkurmay'a bildirmesine rağmen neden önlem alınmadı?

Ortaya çıkan bilgilere göre, saat 16.30'da karargaha giden MİT Müsteşarı Hakan Fidan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı bilgilendirdi. Bazı komutanlarla yapılan toplantının ardından birliklere önlem için talimat yazısı gönderildi. Ancak o yazının birliklere ulaşması darbeciler tarafından engellendi. Komutanlar kritik birliklere gönderilerek denetleme yapıldı.

Plan deşifre olunca darbeci subaylar hareket saatini değiştirdi. Ankara'da gece 02.00 İstanbul'da ise 03.00'te yapılacak darbenin düğmesine saat 21.00'de basıldı.

Girişimin başlamasının hemen ardından Genelkurmay karargahına giren F tipi askerler Orgeneral Akar'a darbe bildirisini imzalatmaya çalıştı. Ancak Akar bildiriyi imzalamamak için direndi. O bildirinin imzalanmaması bütün askeri birliklerin darbeye katılmasını da engelledi.

ulusalkanal.com.tr