Esad'ın başdanışmanı konuştu

Suriye muhalefeti adına Cenevre Konferansı'na katılan heyetin Amerika kuklası olduğu ortaya çıktı. Muhalifler, önce Suriye'nin 5 maddelik önerisini reddeti. Ardından Amerika'nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford devreye girdi, birinci Cenevre Konferansında bu maddeleri kabul ettiklerini hatırlattı. Sonra da Esad yönetiminin önerdiği 5 maddenin aynısını muhalifler de teklif etti.

İkinci Cenevre Konferansı'nda Suriye heyeti ile muhalfiler masaya oturdu.

Toplantı gerilimli geçti. Suriye Muhalfi Devrimci Güçler Koalisyonu'nun tavrı, Suriye heyetinin eleştirilerine neden oldu. Gerilimin nedeni ise, Amerika'nın muhalifleri yönelendirdiğinin ortaya çıkması oldu.

Suriye heyetinin 5 maddelik bildirisini muhalifler reddetmişti. Ancak, muhaliflerin tavrı Amerika'nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford ile görüşmelerinin ardından değişti. Ford, muhaliflerin reddettiği bu 5 maddelik önerinin, aslında Birinci Cenevre Konferasnı'nda kabul edilen maddeler olduğunu hatırlattı. Bunun üzerine muhalif heyeti, 5 maddelik öneriye benzer bir bildiriyi, bugünkü toplantıda sundu.

Suriye Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Buseyna Şaban, Amerika'yı muhalfileri yönelendirmek ve yönetmekle suçladı. Şaban, "Amerika'nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford'un muhaliflerin heyetini gizli bir şekilde yönettiği ve direktif verdiği aleni bir şekilde ortaya çıkmıştır" dedi.

Toplantıda, Suriye heyetinin sunduğu beş maddelik planın birinici maddesinin görüşülmesi kararlaştırıldı. O madde, terör ve şiddet olaylarının bir an önce sona erdirilmesiydi. Konu yarınki toplantıda ele alınacak.

ulusalkanal.com.tr

suriye esad Cenevre