Vatan Partisi'nin genç adayları Sözcü'ye konuştu: En güzel yıllarımız AKP zorbalığında geçti

Türkiye’nin en genç kadın milletvekili adayları Vatan Partili Elif ve Yadigar, Sözcü’ye konuştu.

Vatan Partisi'nin genç adayları Sözcü'ye konuştu: En güzel yıllarımız AKP zorbalığında geçti

En güzel yıllarının 13 yıllık AKP zorbalığında geçtiğini söyleyen 2 aday: “Gezi ruhunu, Meclis’e taşıyacağız Biz HDP ve AKP gibi proje değiliz, gerçeğiz” dedi.

Hande ZEYRET-Vatan Partisi’nin en genç kadın milletvekili adayları Elif İlhamoğlu ve Yadigar Özen… Gözü pek, iki genç kadın ‘Vatan için can feda’ diyenlerden. İstanbul 2. Bölge’den aday olan 25 yaşındaki Elif İlhamoğlu, Türkiye’nin en genç milletvekili adayı olmasının yanı sıra birçok unvan taşıyor. Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi mezunu, üç dil biliyor. 2014’te Amerikan askerinin başına çuval geçiren gençler arasında yer alan Elif İlhamoğlu 10 yılla yargılanıyor ama ‘Benim için şeref madalyasıdır’ diyor. İlham-oğlu gençlerin Meclis’te temsil edilmesini istiyor. Antalyalı çiftçi bir ailenin Fizikçi çocuğu olan 27 yaşındaki Yadigar Özen ise Cumhuriyet kızı. 29 Ekim’de dünyaya gelmiş. Denizli’den 2. sıra milletvekili adayı. Onun da AKP binası önünde katıldığı eylemlerden dolayı açılmış davaları var. Bu iki genç adayla, gençlerin tek yürek olduğu Gezi Parkı’nda bir araya geldik. Neden Meclis’e girmek istediklerini anlattılar.

‘ÇARESİZ KADINLARI GÖRÜNCE…’

İkinizin de bir sürü görevi var. Neden siyaset?

Elif İlhamoğlu: Ben siyasetle ilgilenmeye çocuk yaşta başladım. Annem CHP’ye babam da MHP’ye oy verirdi. Milliyetçi, Atatürkçü insanlar. Ama son birkaç senedir Vatan Partililer. Beni tetikleyen ciddi anlamda Amerika’nın Irak’ı işgali oldu. 12 yaşındaydım ben işgal sırasında. Televizyonda o anları izlediğimde, ölen çocukları, tecavüz edilen kadınlar, onların çağrılarını görünce hırsımdan ağladığımı hatırlıyorum. İlk eylemime de o zaman İzmit’te katılmıştım ailemden gizli. Beni siyasete iten en önemli şey vicdan.

Yadigar Özen: Çiftçi bir ailede doğdum. Çiftçi bir ailenin çocuğuysan ve aile çocuğunu okutuyorsa eline bir an önce öğretmen, doktor gibi garanti meslekler almasını isterler. Aslında siyaset köylerde de konuşulur. Ama babam ilk eylemlere katıldığımı öğrendiğinde çok panik olmuştu. Büyüdüğüm Korkuteli İlçesi sağ ağırlıklıdır. Benim ilk Uğur Mumcu’nun hayatıyla ilgili bir kitap okuyarak başlamıştı sağ gelenekten uzaklaşmam. Yine ilk örgütsel katımım da Uğur Mumcu etkinliğiyle olmuştu. Orada TGB’lilerle tanıştım.

Genç milletvekili adaylarısınız. Meclis’e neler götüreceksiniz?

Elif İlhamoğlu: Türkiye Gençlik Birliği içinde mücadele verirken, Türkiye gençliğiyle özellikle öğrencilerle bir araya geliyorsunuz. Gençlerin taleplerini dinleme ve o talepleri siyasetle birleştirme ve öne çıkarmak istiyoruz. Gençlerin talepleri, özlemleri ve ihtiyaçları var. Bunları en yakın zaman da Gezi Parkı’nda dile getirdiler. Gençliği geleceğe yönelten geçmişimiz oluyor. Geçmiş şekillendiriyor geleceği. Bizim geçmişimize baktığımızda ne yazık ki en güzel yıllarımızda 13 yıllık bir AKP zorbalığı var. Geçmiş deyince aklımız harç zamları, üniversiteyi zar zor bitirme çabalarımız geliyor. Özgecan Aslan geliyor. Ekmek almaya giderklen öldürülen Berkin Elvan geliyor. Düşüncemizi söyledik diye yapılan zulümler, biber gazı ve TOMA’lar geliyor. Böyle bir geçmiş var ne yazık ki. Geçmişi değiştiremeyiz ama geleceği değiştirmek bizim elimizde. Kendi geleceğimizi yaratmak için, gençliğin bizden taleplerini Meclis’e getirmek için aday olduk.

Yadigar Özen: Geleceği elinden alınan biz gençleriz. Üniversitelerdeki değişen yönetim yasalarıyla, rant alanlarının açılmasıyla geleceği değişen bizleriz. Üniversiteden mezun olduktan sonra işsiz kalan, kendi mesleğini yapamayan, psikolojik olarak boşluğa düşmüş, tutunacak bir dal arayan insanlarla karşılaşıyoruz. Gençleri artık bu politikaları değiştirmesi ve müdahale etmesi gerekiyordu.

Tüm bunların çözümü için projeleriniz hazır mı?

Elif İlhamoğlu: Kadın ve geçlerin haklarını sonuna kadar Meclis’te savunacağız. Türkiye’de şu anda seçime girip de gençlik bildirgesi yayınlayan tek parti Vatan Partisi. HDP de ‘yayınladım’ dedi ama onlarınki gençlerin taleplerinden çok Türkiye’nin bölünme taleplerini içerdiği için biz onları saymıyoruz. ‘Gezi Ruhu’ diye bir tanım vardır. Gençliğin özgür, bağımsız, aydınlanmış ve Cumhuriyet değerleriyle yoğrulmuş bir Türkiye’yi temsil eden Gezi Ruhu’nu Meclis’e taşıyacağız. Bu ruhu 10 maddede özetleyerek bir proje hazırladık. ‘10 parmağında 10 marifet’ projenin adı.

10 MADDELİK ÖZEL PROJE

Nedir o maddeler?

Başlıklarla kısaca söyleyelim:

1. Parasız eğitim: Eğer özgür gençlik isteniyorsa önce eğitim hakkı verilmeli. İlkokuldan üniversiteye parasız eğitim, parasız ulaşım ve parasız barınma hakkı diyoruz. Bugün gençler ne yazık ki cemaat ve tarikat yurtlarının ağındalar. Çünkü barınma imkanı veriyorlar. Gençlerin tarikat ve cemaatlerin ağından kurtarmamız gerek. 2. Özerk Üniversite: YÖK’ün kaldırılmasını ve üniversitelerin iktidarların arka bahçesi olmaktan kurtarılmasını savunuyoruz. 3. Mezuna iş: Türkiye’de baktığımız zaman üniversite mezunlarının iş bulma oranı yüzde 25. Ciddi bir ekonomik krizin içindeyiz. Vatan Partisi’nin diğerlerinden ayıran en önemli özellik üretim ekonomisini yeniden tesis edecek olması. Bu gerçekleştiğinde yeni iş alanları açılacak. 4. Üreten gençlik: Gençlik bugün sürekli tüketime alıştırılıyor. Fazla düşünmeyen yalnızlaşan birey olmaya itiliyor. Biz gençlerin üreteceği alanlar açacağız. 5. Öğrenci meclisleri: Üniversitelerin öğrenci konseyleri var ama son derece anti demokratik yöntemler gelişiyor. Gençlerin taleplerinden çok hükümet nasıl bir gençlik yaratmak istiyorsa onların talepleri dile getiriliyor. 6. Çağdaş Yaşam, 7. Cumhuriyet Kültürü: Gençliği kendi tarihinden bilincinden koparmaya çalıştılar. Tarihi çarpıtarak anlatmaya çalıştılar. Biz bu politikalara son vereceğiz. 8. Uyuşturucuya son: Özellikle lise ve üniversitelerde öğrencilerin uyuşturucuya ulaşması çok kolay artık. Bunun önüne geçmek gerek. 9. Prangasız Bilim: Üniversitelerin hali içler acısı. Bilim üretme merkezi yerine hurafe üretme merkezleri haline geldi. Bilim insanları tutuklanıyor. Raşit Tükel gibi rektörlüğü kazanan hocaları hükümet öteliyor. Giderek gericileşen bir hale geliyor. Bizler üniversitelerde bilimi tesis edeceğiz. 10. Özgür Sanat: Sanat ve sanatçılar ucube görülüyor. Tiyatrolar kapatılıyor. Sanatın üretim gücünden korkuyorlar. Sanat üzerindeki baskıları da kaldıracağız.

‘HDP GİRERSE, ÜLKE PARÇALANIR’

13 yıllık AKP iktidarını nasıl özetlersiniz?

Elif İlhamoğlu: Çok net söyleyebiliriz ki ülke bölünmenin eşiğindedir. Cumhuriyet de yıkılma noktasındadır. AKP bir proje partisidir. Amerikan emperyalizminin Ortadoğu’da bir planı var. Radikal İslam’dan ılımlı İslam’a geçtiler. Sınırlarımızda bir Kürt koridoru yaratarak bu koridor aracılığıyla orada yeni bir İsrail devlet yaratma projesidir bu. Bunu yapmak için en önemli ülke Türkiye. Projenin uygulayıcısı ise Tayyip Erdoğan’dır. AKP’nin 13 yıllık iktidarında Türkiye’yi Cumhuriyet değerlerinden uzaklaştırma, parçalama onun yerine ılımlı İslam Devleti yapma projesi vardı. Bunu da adım adım uyguladılar. Cemaat’le işbirliği ile Türkiye’nin en Cumhuriyetçi, vatansever insanları tutuklanmıştır. Tarihimizin karalandığı lekelendiği bir dönemdeyiz. Daha da kötüsü bölünme kapımızda. PKK hiçbir dönem bu kadar pervasızlaşmadı. Kendi komşularımıza terör ihraç eden bir ülkeyiz. Ne yazık ki PKK da yasallaştırılarak Meclis’e sokulmak isteniyor. HDP bölücülüğün yasal temsilcisidir. HDP de AKP’nin ilk ortaya çıkışı gibi Amerikan destekli bir projedir. Vatan Partisi değil de HDP Meclis’e girerse ülke parçalanır.

ulusalkanal.com.tr

vatan partisi konuştu geçti