Çatı davası sanığından 'Tuzağa düşmedim emre uydum' yanıtı
Darbe girişimine ilişkin "Genelkurmay çatı" davasında Akıncı Üssü'nden otobüsle Genelkurmay Başkanlığı'na gelen ÖKK personeli arasında yer alan sanıklardan Akbenli "Komutanlarımın emrine uydum. Tuzağa düştüğümü düşünmüyorum" diye savunma yaptı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, arasında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı "çatı" davasında, darbe girişiminin saatinin erkene alınması sonrasında Akıncı Üssü'nden otobüsle Genelkurmay Başkanlığına gelen 33 kişilik Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) personeli arasında yer alan bazı sanıkların savunmaları alındı.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde görülen duruşmaya sanıklar, sanık avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı ve Başbakanlığın da arasında bulunduğu bazı müştekilerin avukatları ve müştekiler katıldı.
Duruşmada ilk olarak, iddianamede olay günü görevli olmadığı halde Akıncı Üssü'ne gittiği, darbe saatinin erkene çekilmesinin ardından sanık Fırat Alakuş liderliğindeki darbeci ÖKK personeliyle otobüsle tam teçhizatlı şekilde Genelkurmay Karargahı'na girdiği, komuta katına çıktığı, gece boyunca ve sabah saatlerinde silahlı olarak darbe faaliyetlerini sürdürdüğü belirlenenFurkan Akbenli'nin savunması alındı.
Akbenli, olay günü koruma ve kurtarma tatbikatı için söylenen toplanma bölgesine gittiğini savunarak, şöyle devam etti:
"Buranın Akıncı olduğunu daha sonra öğrendim. Tatbikat toplanma bölgesinde teçhizatımı kuşandım. Genelkurmay Başkanlığına gideceğimiz, koruma ve kurtarma tatbikatı olduğu ifade edildi. Otobüsle Akıncı Üssü'nden yola çıktık. Genelkurmay Başkanlığında tim komutanının emriyle boş bir koridorun emniyetini aldım. Saat 22.00'ye doğru tatbikatın gerçek bir duruma döndüğünü tim komutanından öğrendim. Sabah 04.00'e kadar nöbet tuttum, sonra bir araçta dinlendim. Arkadaşım Hamza Er de yanıma geldi, beraber dinlendik. Sabah 05.00'e doğru güney nizamiyeye devre arkadaşlarımı görmeye gittim. Üzerime bu sırada keskin nişancı atışı yapıldı. Bunu, sesten anladım. Araçların bulunduğu bölgeye geri döndüm. Defalarca tim komutanlarımı aradım."
Akbenli, sabah hava aydınlanınca bir ÖKK personelinin ana binada toplanılmasını söylediğini bildirdi.
Buraya gittiğinde sanıklardan olay tarihinde albay rütbesinde bulunan ve sözde "yurtta sulh konseyi" üyeleri arasında yer alan Fırat Alakuş'un, "Arkadaşlar, bizi bir olayın içine çektiler. Hiçbir biçimde yanlış bir şey yapmadık." dediğini anlatan Akbenli, daha sonra polise teslim edildiklerini belirtti.
"Tuzağa düştüğümü düşünmüyorum"
Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in sorusu üzerine Akbenli, "darbe girişimini ana binada toplandıktan sonra anladığını" iddia etti.
Dik'in, "Seni kim tuzağa düşürdü?" sorusuna Akbenli, "Komutanlarımın emrine uydum. Tuzağa düştüğümü düşünmüyorum." yanıtını verdi.
"Komutanlarından şikayetçi misin?" sorusu üzerine de Akbenli, "Hayır efendim." dedi.
Başkan Dik'in dosyadaki fotoğraflarda, saat 21.27'de koridorda elleri arkasından bağlanan Başçavuş Mahmut Satun'un koluna girdiğinin görüldüğüne dikkati çekmesi üzerine Akbenli, "Biri koluna girmişti, ben de diğer koluna girdim." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muhammet Aydın'ın, "Tatbikat için mi gittiniz?" sorusunu "İfademde belirttim. Cevap vermeyeceğim." diye yanıtlayan Akbenli, başka bir soru üzerine, olay akşamı Muhabere Merkezi koridorunda "koridor emniyeti aldığını" iddia etti.
Akbenli, Tuğgeneral Atilla Gökesaoğlu'nun derdest edilmesini, Burak Akın'ın vurulmasını, Bülent Aydın'ın şehit edilmesini görmediğini öne sürdü.
Akbenli'nin ardından olay tarihinde astsubay kıdemli çavuş olan Ayhan Carık ile teğmen rütbesiyle ÖKK'da görev yapan sanık Furkan Çetiner de savunmalarını yaptı.