Yeni sistem afet yönetimini de etkiledi

Elazığ depreminin ardından afet yönetiminde eşgüdüm başarılı bir şekilde uygulandı. Peki, çalışmalardaki verim nasıl artırılabilir? Uzmanlar bu kapsamda, yeni hükümet sistemiyle İçişleri Bakanlığına bağlanan AFAD'ın kurumsal yapısına dikkat çekiyor. Değerlendirmelere göre, AFAD'ın Cumhurbaşkanlığına bağlanması diğer bakanlıklara bağlı kurumları koordine etmesini kolaylaştıracak. AFAD'ın görev tanımından göç başlığının çıkarılması ve Deprem Kurulu'nun yeniden etkin olması da afet yönetimi açısından oldukça önemli.

Yeni sistem afet yönetimini de etkiledi

AFAD'ın kurumsal yapısının değiştirilmesi gerektiği belirtildi. Deprem Kurulu'nun önemine dikkat çekildi.

Elazığ’da meydana gelen 6,8’lik depremin ardından afet yönetimindeki eşgüdüm dikkat çekti. Ancak uzmanlara göre çalışmalardaki verimi artırmak için bazı düzenlemeler masaya yatırılmalı.

Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Eray Çelebi’nin sunduğu Başkent Kulisi programına konuk olan uzmanlar önce AFAD'ın kuruluş sürecine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin AFAD’ın yapısında da değişim yarattığını belirten uzmanlar, bunun sakıncalarını anlattı, hükümete çağrı yaptı.

Yeni sistemle birlikte AFAD’ın alt birimi olan deprem danışma kurulunun yapısında da değişikliğe gidildi. Gazi Üniversitesi Deprem Mühendislik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Doç. Dr. Bülent Özmen'e göre bu değişikliğin olumsuz etkileri var.

Afet yönetimiyle ilgili bir diğer eksiklik de AFAD’ın enerjisini göç ve insani yardım konularına ayırması.

ulusal.com.tr