Yeni yılda çalışanların maaşında ne kadar artış olacak?

Özel sektör çalışanları arasında yapılan bir araştırmaya göre 2016 yılında maaşlara ortalama yüzde 9 zam yapılacak. Ancak yıl sonu açıklanacak yaklaşık 7,95'lik enflasyon yüzünden bu oran yüzde 1,05'e düşecek.

Yeni yılda çalışanların maaşında ne kadar artış olacak?

2016 yılına 50 gün var. Yeni yılda çalışanların maaşında ne kadar artış olacak? Sorusuna yanıt arandı. Araştırma 2016 yılında, çalışan maaşlarına ortalama yüzde 9 oranında zam yapılacağını ortaya koydu.

Türkiye'de özel sektörde çalışan 713 bin kişiye sorularak yapılan araştırma, 51 farklı sektörden bin 387 şirket çalışanlarının incelendiği analiz sonrası açıklandı.

"Hay Group Türkiye 2016 Yılı Ücret Artış Araştırması Raporu"na göre en yüksek zammı yüzde 10'la "yazılım" çalışanları alacak. Bu sektörü, sırasıyla "metal" ve "otomotiv yan sanayi" takip edecek. En düşük zam ise yüzde 7,3 ile "yatırım" sektöründe yapılacak.

Araştırma, şirketlerin "ücret", "yan haklar", "gelişim programları" gibi kalemlere artık "maliyet" değil "yatırım" gözüyle baktığını da ortaya koydu. Buna göre çalışanlara, iş yeri sadakati için bireysel emeklilik sigortası, özel sağlık sigortası ve yurtdışı tatilleri veriliyor.

2015 yılı için Türkiye'de yüzde 7,95 oranında enflasyon bekleniyor. Enflasyondan arındırılmış rakama göre ise gerçek artış oranı yüzde 1,05.

Böyle bakılınca, enflasyon oranı sıfıra yakın ülkelerde, özel sektör çalışan maaşlarına yapılan zamlardan bazıları şöyle: ABD'de yüzde 3, İngiltere'de yüzde 2,5, Almanya'da yüzde 2,9, Japonya'da yüzde 2,1, Hollanda'da ise yüzde 2,5 oranında ücret artışı olması bekleniyor.

Dünyada en yüksek maaş zammı yapması beklenen ülkeler arasında Venezuella yüzde 56 oranla birinci, Arjantin yüzde 30 ile ikinci, Ukrayna yüzde 11,5 ile üçüncü sırada geliyor.

ulusalkanal.com.tr