Her türlü şiddete hayır!

Tıp Doktoru-Hukukçu Erkin Göçmen, Antalya Tabip Odası hekimlerine sağlık hukukunda son dönemde kaydedilen gelişmeler hakkında bilgi verdi. Göçmen, Ulusal Kanal’a da özel açıklamalar da bulundu.

Şiddet denilince akla hemen onlar geliyor. Öyle ki hemen hemen her gün sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ekranlardaki yerini alıyor. Bu işin görünen yüzü, bir de görünmeyen tarafı var.

Psikolojik şiddet yani mobbing… Hukukumuzda tanımlanmış bir konu değil. Fakat bu durum mobbing oluşturan davranışların yaptırıma tabi tutulmadığı anlamı taşımıyor.

Kamu sektöründe mobbing uygulayan yönetici ya da kişilere karşı doğrudan bir mobbinge dayalı tazminat davası açılamıyordu. Yüksek Mahkemenin içtihadı, bu tür davaların sadece kamu idaresine açılabileceği yönündeydi. Gelişme tam da burada var.

Bir diğer önemli gelişme sağlık çalışanlarına yönelik şiddette yaşandı. Türk Tabipleri Birliği’nin başvurusu üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının, iş kazası olarak kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

Kazanım önemli. Birlik tarafından Sağlık Bakanlığı’na, konunun son gelişmelerle yeniden ele alınması ve bütün birimlerin bu yönde bilgilendirilmesinin sağlanması için talep yazısı da gönderildi.

Bir gelişme daha var. Tıp Doktoru-Hukukçu Erkin Göçmen, tıbbi ihmaller ya da uygulamalara karşı açılabilecek tazminat davalarında en önemli delilin tıbbi kayıtlar olduğunu vurguladı. Ve hekimlere önerilerde bulundu.

HABER: DEVRİM DÖNMEZ – KAMERA: MESUT TÖRÜN

ulusal.com.tr

Erkin Göçmen