Taner Yıldız'dan maden faciası ile ilgili açıklama
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'teki maden faciasıyla ilgili yürütülen çalışmalar konusunda bilgi verdi.
KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu ana kadar her hangi bir işçiye ulaşılmadığını söyledi.
Maden ocağında kurtarma ekipleri vardileyi olarak çamurlu su ve maloz tahliyesine devam ediyor. Kızılay'ın kurduğu çadırda duran ailelerin umutlu bekliyişi ise sürüyor. Gece zaman elektrik kesintileri yaşandı. Elektrik kesintisinin nedenin ise Ermenek İlçe genelindeki arazıdan kaynaklığı buradaki jeneratörlerinde yeterli gücü sağlayamadığı için maden ocağı çevresindeki acil olmayan cihazlar ve ışıklandırılmalar kapatıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bugün düzenledikleri basın toplantısında şu ana kadar mahsur kalan her hangi bir işçiye ulaşmadıklarını açıkladı.
Bakan Yıldız, MTA tarafından yapılan sondajla üçüncü girişinde sağlandığını belirterek, şunları söyledi:
'Maden ocağının desandre ve nefeslik dediğimiz iki giriş vardı. Her ikisinde de çalışmalar devam ediyor. Üçüncü bir girişi daha oluşturalım istedik. MTA'nın sondajı ile berebare yaklaşık 172 metre kodunda deldi ve oraya girdi. Bununla alakalı çalışmaları tamamladı. Basınçlı hava verdi, dönüşlerini alıdı. Burdan önemli bir istediğimiz sonucu alabilmiş değiliz. Her iki taraftan da buranın kapalı bir kutu gibi çamurlarla berebar kil tabakasıyla beraber kaplandığını anlıyoruz. Görüyoruz. Çok ciddi basınçla beraber hem tahkimatın bozulduğunu hem de o çamurlu tabakanın her tarafı kapladığını gördük. Dolayısıyla izole bir sistemle karşı karşıyayız. Bizim desanderedeki çalışmalarımız hemde oradaki pasa alma çalışmaları olanca hızı ile devam ediyor. Nefeslikte ise zannediyoruz maden ocağı kendi içindeki su ile beslenen bizim içinde çokta tehdit oluşturmayan su var. Bununla alakalı bir problem yok.'
VAGONLAR TERS DÖNMÜŞ
Ocakta karbondioksit seviyesinin yüksek olduğunu, su basıncı nedeniyle vagonların ters döndüğünü belirten Yıldız, 'Ama karbondioksit seviyesinin yükseldiğini, oksijenin düştüğünü, metangazıyla alakalı ölçümlerin yapıldığı noktaya geldik. Daha da dikkatli olmamız lazım. Ama vagonların ters döndüğü yanında ahşapları ve tahkimat malzemelerini sürüklediği bir manzara ile karşı karşı kaldık. İşimizin kolay olmadığını dün söyledim. Bunun bugünde altını çizmek isteriz. Zamana ihtiyacımız olabilir. Ne kadar zamana ihtiyacımız olduğunu da her geçen metre ile beraber belirleyebiliriz. Şu an ki geldiğimiz nokta tahmin ettiğimizden de daha üzerinde zor bir nokta.'diye konuştu.
Gazetecilerin 'Vagonların ters çevrildiğini gördük dediniz. Suyun basıncı ve şiddeti çok fazla mı?' şeklinde soruya Yıldız, 'Çünkü orada çok şiddetli bir basıncın olduğunu gördük. Şu an da o bariyerin daha ilerisinde arama kurtarma faaliyetleriyle alakalı geçebilmiş değiliz. Nefeslikten de aynı şekilde vagonların çıkışını sağlayacak mekanizmayı hazırlayorlar. Hem nefeslikten hemde desandreden pasa çıkışlarını düzenli bir şekilde ulaştırmamız lazım. Bir nevi 1250- 1300 metrelik maden ocağının altındaki bütün yapıyı belki de tek tek elden geçirmemiz gerekiyor. 'dedi.
İŞÇİLERE ULAŞILMADI
'İşçilerin kendisine ya da eşyalarına ulaşıldı mı? sorusuna ise Bakan Yıldız, 'Şu anda ulaşabildiğimiz her hangi bir kardeşimiz yok. Bununla alakalı dünde söylemiştik spekülatif haberler çok sıkca yapılıyor. Bunun aileler adına doğru bulmuyoruz.'dedi.
SEBEP BİRİKEN YAĞMUR SULARI MI?
Bakan Yıldız, 'Suyun kaynağı nedir ve akışı devam ediyor mu?' sorusu üzerine şöyle konuştu:'Hayır arkadaşlar devam etmiyor. Suyun akışı o miktarda devam etmiyor. Biz sadece maden ocağının kendi içindeki suyu beslediğini şu anda onu anlıyoruz. Bunun için erkeden birşey söylememiz söz konusu değil. İki tane ihtimal var. Baraj seviyesininin düşük olmasından dolayı. Bir tanesi eski maden ocağında biriken yağmur ve yüzey sularından kaynaklanan deponun boşalması diğeri de oradakı ırmak tipinin oraya akıyor olması. Ama şu anda beslenmiyor o su.'
Gazetecilerin 'Girilmemesi gereken eski madene mi girildi ?' şeklindeki soruya da Yıldız, '
Böyle ihtimal var. Bunu ancak ocağın içi temizledikten sonra, oradaki toprak nerde yarıldı. Nerde deşarj oldu. Onu belirledikten sonra yapacağız. Su ve çamurun miktarı 2 bin 500 tonu kaplıyor. Dünden bugüne oradaki yeni su miktarına girebilmiş değiliz. Çünkü biraz önce bahsettiğim bariyerlerden dolayı.'dedi.
Bakan Yıldız, kurtarma çalışmalarına katkıda bulunacak kişilerinde tavsiyelerini kendilerine iletebiliceklerini ve o tavsiyeleri de dikkate alacaklarını belirtti.
AFAD, maden içindeki görüntüleri basınla dağıttı.
DHA