Cennette yıkım şoku!
Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan dünyaca ünlü turizm cenneti Çıralı'da yıkım şoku yaşanıyor. Sit alanı olduğu için koruma amaçlı İmar planı yıllardır bir türlü bitirilemeyen Çıralı'da kaçak olduğu gerekçesiyle özel işletmeye ait bir otelin 20 odası Kemer Belediyesi'ne ait ekiplerce yıkıldı. Bugün de yıkıma devam etmek için iş makineleri Çıralı'ya geldi. 5 iş yeri ile bir otelin yıkımına devam edilmek isteniyor ancak yıkılmak istenen Odile Ote'lin önünde toplanan Çıralı halkının tepkisi üzerine iş makineleri durdu. Çıralı halkı turizm sezonu öncesinde yaşanan yıkıma tepkili. Çıralılı Mustafa Köylüoğlu, "bu yapılanın İsrail'in Filistin'e yaptığı zulümden bir farkı yok" diye konuştu.
Kemer ilçesine bağlı Ulupınar mahallesinin sahili konumundaki dünyaca ünlü Çıralı sahili, caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Akdeniz'deki son yuvalama alanlarından biri. Organik tarımla eko-turizmin iç içe geçtiği Çıralı, bu özelliğiyle halkın turizmden doğrudan pay aldığı bir tatil cenneti. Ancak her yıl on binlerce turisti ağırlayan Çıralı turizm sezonu öncesinde yıkım şoku yaşıyor.
YIKILMAK İSTENEN OTELİN ÖNÜNDE HALK TOPLANDI
Geçtiğimiz hafta sonu Çıralı'ya gelen Kemer Belediyesi'ne bağlı ekipler, kaçak olduğu gerekçesiyle bir otelin 20 odasını yıktı. Bu sabah saatlerinde yıkıma devam etmek için Çıralı'ya gelen ekipler, Odile Otel'le ilgili yıkım kararını uygulamak istedi. Ancak yıkılmak istenen otelin önünde toplanan kalabalığın tepkisi, ekiplerin yıkıma ara vermesini sağladı. Çıralı halkının arasından seçtiği bir heyetin, yetkililerle görüşerek turizm sezonu öncesindeki yıkımı durdurmak için Kemer'e gittiği öğrenildi. Otelin önündeki gergin bekleyiş ise sürüyor.
'2/B OLAN ARAZİ İÇİN BORÇLANDIM, ŞİMDİ YIKMAK İSTİYORLAR'
Çıralı'daki 5 iş yeri hakkında yıkım kararı bulunan Hüseyin Demirtaş, arazisinin 2001 yılından bu yana Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile dava konusu olduğunu ancak daha sonra 2/B olarak ayrılan araziyi, hak sahibi olarak 222 bin lira bedel karşılığında satın aldığını söyledi. 2/B olan arazinin taksitlerini ödeyebilmek için turizm yatırımı yaptığını dile getiren Demirtaş, "ben bu parayı domates, biber satarak ödeyemem. Turizm yapmak zorundayım. Ancak 2/B olarak bedelini ödeyip satın aldığım araziye yaptığım iş yerlerini şimdi yıkmak istiyorlar. Üstelik bir tebligat da yok. Sözlü olarak 'burayı yıkacağız' diye geliyorlar. Yıkım kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması için yargıya başvurduk. Sezon öncesinde yapılan bu uygulama bir tek beni değil bütün Çıralı halkını mağdur etmiştir" dedi.
'İŞ YERİMİ ELİMDEN ALMAK İSTİYORLAR'
Kaçak olduğu gerekçesiyle 20 odası yıkılan ve bugün geri kalan ünitelerinin yıkımı için önünde iş makinelerinin beklediği Odile Otel'in sahibi Mahmut Mahir Alper ise "burada kaçak olan tesis bir tek bizimki değil. Çıralı'nın camisi de kaçak konumunda. Çünkü burada imar planı henüz tamamlanmadı. Benim iş yerimi elimden almak istiyorlar. Şimdi iş makineleri yıkım için bekliyor" diye konuştu.
'BU ZULÜM İSRAİL'İN FİLİSTİN'E YAPTIĞINDAN FARKSIZ'
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Çıralılı Mustafa Köylüoğlu, sezon başında yaşanan yıkımların işletmecileri mağdur ettiğini belirterek, "özellikle Çıralı tutkunu Avrupalı turistler yıkımlar konusunda oldukça endişeli. Rezervasyonlarda iptaller var. Bu ayda yapılan yıkımlar, İsrail'in Filistin'e uyguladığı zulümden farklı değil" dedi.
'İMAR PLANININ ONAYLANMASI BEKLENMELİYDİ'
Çıralı Mahallesi Muhtarı Habip Altınkaya ise koruma amaçlı imar planıyla ilgili sürecin devam ettiğini belirterek, "imar planı onaylandığı zaman, Çıralı halkı planın öngördüğü kararlara uyacaktır. Ancak imar planının onaylanmasına kısa bir süre kala, üstelik turizm sezonu öncesinde yıkım yapılması işletmecileri zor durumda bırakmıştır" görüşünü dile getirdi.
CENETTE YAŞAMLA YIKIM İÇ İÇE
Doğal zenginliği ile gerçek bir turizm cenneti olan Çıralı'daki yıkımlar, Büyükşehir Yasası'nın ardından lağvedilen İl Özel İdaresinin elinde bulunan yıkım kararlarının belediyece uygulamaya konulmasından kaynaklanıyor. Çıralı'daki yıkım kararlarının zamanlaması eleştiriliyor. Yöre halkının deyimiyle adeta cennete cehennem azabı yaşanıyor. 2012 yılında yine sezon başında uygulamaya konulan yıkım kararları sonucu çok sayıda otel ve işyeri yıkılmış, Çıralı halkı tatilciler demokratik kitle örgütlerinin de desteği ile yıkımlara karşı günlerce eylem yapmıştı.
Yusuf Yavuz
ulusalkanal.com.tr