O mahkemenin başkanı isyan etti: Yazık günah, her yeri günah

O mahkemenin başkanı isyan etti: Yazık günah, her yeri günah

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski başkanı Köksal Şengün, üye hakimler Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşlıoğlu’nun “tutukluluğun devamına” yönünde oy kullanmasına her seferinde muhalefet şerhi koydu. Şengün, iddianamedeki suçlamaların yetersiz olduğunu muhalefet şerhlerinde belirtti. Bu yüzden mahkemenin adı “2’ye 1 mahkemesi” olarak adlandırıldı.

Şengün’ün hukuku uygulaması yargı içindeki F tipi yapılanmanın hedefi haline getirdi. F tipi örgütün yargıdaki yapılanması, Mahkeme Başkanı Şengün’ü görevinden alarak Bolu’ya sürdü. Şengün, bu sırada kansere yakalandı ve emekli oldu.

GÜNAH ÇIKARMA GİBİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyanın bozulması yönündeki tebliğnamesini Aydınlık’a değerlendiren Şengün, “Biz şu an izleyiciyiz. Ama keşke bizim düşüncelerimiz doğru çıkmasaydı da insanlar o kadar içeride yatmasaydılar. 5-6 sene içeride yatmış insanlar var. Kim verecek onların hakkını? Kim ödeyecek? Parayla bunlar takdir olunur mu? O kadar zaman ne olacak? Yazık günah. Her yeri günah” dedi.

Şengün, “Bu nasıl bir hukuk anlayışı? Nasıl bir şey ben anlayamıyorum. Anlayan beri gelsin. Benim hukuk anlayışımla bağdaşmıyor.

Günah çıkarma gibi. Yeni bir kurul oluştur bozsun, başka bir kurul oluştur tutuklasın, başka bir mahkeme kur tahliye etsin; çelik çomak oyununa döndü bu. Hukuk bu mu? Biz hukuku böyle uygulamadık. İnşallah düzelir diyoruz artık, temennimiz o. Ama bu şartlarda bu anlayışlar devam ederse düzelme şansı çok az. Daha da kötü olur” diye konuştu.

HSYK DİSİPLİN CEZALARINI SİLDİ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Cemaat’in hakim olduğu dönemde 146 yargı mensubuna verilen disiplin cezalarının kaldırılmasına karar verdi. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’yken görevden alınan Köksal Şengün’ün de aralarında olduğu 146 hakim ve savcı emekli olmak zorunda kalmıştı.102 kişiye “Uyarma” ve “Aylıktan kesme” cezası verilirken, 44 kişi de “Yer değiştirme” ve “Derece ilerlemesinin durdurulması” yönünde disiplin cezasına çarptırılmıştı.

HSYK’nın kararını değerlendiren Köksal Şengün, “Akşam çalmadım sabahleyin korkmam. Verdikleri karar doğru değildi; tanımamıştım. Yanlış üzerine yanlış yapıldı. Beni bu hallere getirdin, şimdi tekrar temize çıkarıyorsun. 64 yaşında bu hale getirdiler beni. 40 yıl hakimlik yapan bir insan bu dedikleri şeyleri yapar mı? Böyle mantıksız iş olur mu? Şimdi yaptıklarına gülüyorum. Ama yine de sonunda mutluyum tabi” dedi.

Sezim Özadalı / Aydınlık

# hsyk # ergenekon davası # köksal şengün