Bakan Çavuşoğlu: Yurt dışındaki vatandaşlarımızı ülkemize getireceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Atlantik Konseyi’nin düzenlediği konferansta konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadelesini anlattı. Çavuşoğlu’nun gündeminde Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ile İdlib’teki son durum da vardı.

Bakan Çavuşoğlu: Yurt dışındaki vatandaşlarımızı ülkemize getireceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’deki düşünce kuruluşları ile Atlantik Konseyi ve Türk Miras Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği konferansta Türkiye'nin Kovid-19 ile mücadelesini anlattı. “Yarını belirlemek için bugün ne yapılmalı?” başlıklı panelde video konferans yolu ile yapıldı.

Kovid-19’un dünya için bir "stres testi" olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Bu salgın, bizim zayıf yanlarımızı ortaya çıkardı. Aynı zamanda güçlü yanımızı da gösterdi" dedi.

Türkiye’nin salgını tehdidini en başında ciddiye aldığını ve erken harekete geçtiğini belirten Çavuşoğlu, “Kendimizin tıbbi ekipman ihtiyacı olmasına rağmen İngiltere, İtalya ve İspanya gibi önemli müttefiklerimizin de aralarında bulunduğu 34 ülkeye yardım elimizi uzattık" dedi.

Çavuşoğlu, 70 ülkeden 25 bin vatandaşın Türkiye’ye getirildğini hatırlattı, “Şimdi de 50'den fazla ülkeden, 25 bin vatandaşımızı getirmeye hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı. 104 ülkeden yardım talebi geldiği bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin Çin ve ABD'nin ardından, dünyada en çok yardım yapan üçüncü ülke olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gündeminde İdlib ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler de var.

Bakan Çavuşoğlu, "Salgının, Türkiye'ye yeni bir mülteci dalgasını tetiklemesinden endişeliyiz. Uluslararası toplum bu krize yanıt veremedi ve ne yazık ki şu anda 1,5 milyon Suriyeli kapımızda. İdlib'den ya da başka bir yerden yeni bir mülteci dalgasını kaldıramayız. Bu sadece kapasite ya da yük meselesi değil. Aynı zamanda uluslararası toplum için sağlık riski" dedi.

Çavuşoğlu, İdlib'de varılan ateşkesin korunmasının şu dönemde daha da önemli olduğunu belirterek, Cenevre sürecine tekrar dönmenin gerekliliğine işaret etti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini anlatan Çavuşoğlu, gerginliğin düşürülmesi için diyaloğa açık olduklarını yineleyerek, aksi halde üçüncü sondaj gemisi Kanuni'yi bölgeye gönderebileceklerini sözlerine ekledi.

ulusal.com.tr

koronavirüs Kovid19