İşte AKP'nin 15 yıllık eğitim karnesi: LGS, OKS, SBS, YGS, LYS, TEOG...

15 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi yap-boz tahtasına döndü. Bu süre zarfı içinde 6 isim bakanlık koltuğuna oturdu. Ortalama her 5 yılda bir liselere giriş için yeni sınav sistemi uygulandı. Son olarak 2014'te uygulanmaya başlanan ve şikayetlere konu olan TEOG sınavı da kaldırıldı. Şimdi öğrenci, veli ve eğitimciler "Yeni sistem ne olacak?" sorusunu tartışıyor

İşte AKP'nin 15 yıllık eğitim karnesi: LGS, OKS, SBS, YGS, LYS, TEOG...

15 yılda 3 yeni sınav sistemi getirildi. Bakanlar değişti. Eğitim sistemi yap-boz tahtasına döndü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu çıkışıyla birlikte başlayan yeni tartışma son 15 yılın eğitim karnesini akıllara getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna bu süreçte 6 yeni isim oturdu. Her bakan yeni bir sistem getirdi, bir öncekini rafa kaldırdı ancak bu sistemlerden hiçbiri kalıcı olamadı.

AKP 2002 yılında ilk hükümete geldiğinde Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu oldu. "Eğitimi sil başta ele alıyoruz" sloganıyla yola çıkan Mumcu, 4 ay görevde kaldı, üniversiteye giriş katsayısını artırdı.

En uzun süre görev yapan bakan ise Hüseyin Çelik oldu. 6 yıl görev yapan Çelik, 2004'te müfredatı değiştirdi, 2005'te liselerin eğitim süresini 3 yıldan 4 yıla çıkardı. Çelik, Liseye Giriş Sınavı LGS yerine ortaokul son sınıf öğrencileri için Ortaöğretim Kurumları Sınavını getirdi. İlk OKS 2006'da yapıldı, bunun yanı sıra 2007'de ortaokul 6 ve 7'inci sınıflara Seviye Tespit Sınavı uygulandı.

Mayıs 2009'da ise bakanlığa gelen Nimet Baş, 2010 yılında Seviye Tespit Sınavı yani SBS'yi 8'inci sınıflara tek sınav olarak zorunlu kıldı. Baş, ayrıca üniversiteye giriş için 10 yıldır uygulanan ÖSS'yi kaldırdı, YGS ve LYS olmak üzere ikili sınav sistemini başlattı.

Temmuz 2011'de Nimet Baş'ın yerine gelen Ömer Dinçer ise sınav sisteminde değişiklik yapmadı ama yine de tartışmaların odağı olmaktan kurtulamadı. Dinçer, eğitim sistemini değiştirdi, 4+4+4'ü getirdi.

Nabi Avcı ise Ocak 2013'te göreve geldi, bu görevde 40 ay kaldı. Ekim ayında "Sistem çok sıkıntılı" dedi ve SBS'yi kaldırdı, yerine bugün tartışmanın odağındaki Temel Eğitimlerden Liselere geçiş sınavını başlattı. TEOG’un, 6 ayrı dersten yılda 2 kez yapılmasına karar verildi.

Mayıs 2016'da Milli Eğitim Bakanı olan İsmet Yılmaz, Nabi Avcı'nın 2014'de getirdiği TEOG sınavını kaldıran kişi oldu. Yeni sistemin ne olacağı ise henüz net olarak yanıtını bulmadı.

Öğrenci, veli ve eğitimciler şimdi yeni sistemin ne olması gerektiğini tartışıyor.

ulusal.com.tr

AKP eğitim