Öcalan'a ihlal kararının gerekçesi açıklandı

Anayasa Mahkemesi, Abdullah Öcalan'ın kitabının toplatılmasının hak ihlali olduğuna dair kararının gerekçesini açıkladı. Tepki çeken kararın gerekçesinde de skandal ifadeler yer aldı. Gerekçeli kararda, kitabın şiddeti övmediği savunuldu. Karara muhalefet eden hakim Osman Paksüt, Öcalan'ın PKK'yı "yoğun geçecek yeni bir savaşa hazırlamak" için bu kitabı yazdığını belirtti.

Öcalan'a ihlal kararının gerekçesi açıklandı

Anayasa Mahkemesi'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kitabının toplatılmasıyla ilgili ihlal kararının gerekçesi açıklandı.

Skandal gerekçede, Öcalan'ın şiddeti övmediği iddia edildi. Kararda, "kişileri şiddet kullanmaya, nefrete, intikam almaya veya silahlı direnişe tahrik ve teşvik ettiği yönünde değerlendirilmemiştir" denildi.

Kararın gerekçesinde, Öcalan'ın Kürt meselesini analiz ettiği ve "demokratik çözüm konusunda uzlaşma" talep ettiği öne sürüldü.

Tartışma konusu karara Anayasa Mahkemesi Üyesi Osman Paksüt muhalefet etti. Paksüt, kitabın 30 yıldır yaşanandan daha büyük bir savaş çağrısı içerdiğini vurguladı. Paksüt, Öcalan'ın kapsamlı bir savaş çağrısı yaptığını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Osman Paksüt, "Başvurucunun toplatılan kitabının, bazı bölümleri itibariyle, otuz yıllık ayrılıkçı terör hareketinin yeni siyasi-askeri stratejisini belirlemek, halk kitlelerine ve silahlı militanlara yol göstermek, kendi tabiriyle "otuz yıllık savaş sürecinin çok üstünde, yoğun geçecek" yeni bir savaşa hazırlamak amacına yönelik olduğu anlaşılmaktadır." dedi.

Paksüt, Öcalan'ın kitapta anlattığı stratejinin, son günlerde teröristler tarafından uygulanmasına da muhalefet şerhinde yer verdi. Paksüt, kitapta yol kesme, kontrol noktası kurma, güvenlik güçlerine ateş açma, iş makineleri yakma, çocukları zorla örgüte katma gibi eylemlerin anlatıldığını ifade etti.

ulusalkanal.com.tr

pkk anayasa mahkemesi öcalan kitap