Konya'da her türlü eylem yasaklandı

Konya Valiliği tarafından, Mevlana'nın ölüm yıldönümü nedeniyle bugün düzenlenecek olan Şeb-i Arus törenleri nedeniyle, kamu düzeninin bozulmasının önlenmesi gerekçesiyle basın açıklaması, oturma eylemi, toplantı, gösteri yürüyüşü protesto eylemleri yasaklandı.

Konya'da her türlü eylem yasaklandı

Mevlana'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle Konya'da her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında anma törenleri düzenleniyor. Bu yıl düzenlenen Hz. Mevlana'nın 742'nci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, bu akşam Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde yapılacak 'Şeb-i Arus' töreniyle sona erecek.

Şeb-i Arus törenlerine de başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, başbakan yardımcıları, bakanlar, yabancı devletlerin temsilcileri ve çok sayıda davetli katılacak. Bu nedenlede Konya Valiliği, bugün kent merkezinde basın açıklaması, oturma eylemi, toplantı, gösteri yürüyüşü protesto eylemlerinin yapılması yasakladı.

Konya Valiliği'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Devlet büyüklerimizin katılacağı etkinlik ve anma törenleri sırasında bazı marjinal gruplarca çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirileceği yönünde bilgiler elde edilmiş olup, bu tür protesto eylemlerinin ülkemizin içinde bulunduğu terör olayları da göz önüne alındığında karşıt görüşlü gruplar arasında çatışma ortamları doğuracağı ve ilimize gelecek devlet büyüklerimiz ile yabancı devlet temsilcileri ve vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye düşüreceği değerlendirilmektedir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi 'İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır' ve Anayasa'nın 34/2 maddesi 'Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir' hükümleri gereğince milli güvenlik, genel asayiş, kamu güvenliğinin ve düzeninin bozulmasının engellenmesi, başkalarının hak ve özgürlükleri ile can güvenliğinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi için yukarıda belirtilen amaçlar çerçevesinde 17 Aralık 2015 Perşembe günü, (devlet büyüklerimizin katılacağı resmi tören ve etkinlikler haricinde) ilimizde düzenlenecek olan basın açıklaması, oturma eylemi, toplantı ve gösteri yürüyüşü vb. protesto eylemlerinin Valilik makamının 17/12/2015 tarih ve 6707 sayılı olurları ile yasaklanmasına karar verilmiştir." (DHA)

Konya