Kapısı kilitlenen madenin müdüründen şok açıklama

Zonguldak'ta madencilerin yeraltına hapseden uygulama basına yansıyınca kurum müdürü açıklama yaptı. Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu kapıların "çalışmadan yevmiye almak isteyen işçiler" nedeniyle kilitli tutulduğunu söyledi.

Konu basına yansıdı, madencileri yerin yüzlerce metre altına hapseden uygulamaya kurum müdüründen açıklama geldi.

"Yani kilit diye bir şey yok, bu TTK'nın puantaj sistemine uygun yapılan bir şey."

Adres Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez Müessese Müdürlüğü'ne bağlı taşkömürü ocağı. Bu madende işçiler çalışmak için yeraltına indiğinde, çıkış kapıları üzerlerine kilitleniyordu.

Sendika, "yönetmeliğine göre acil çıkış kapıları kilitli olamaz" diyerek konuyu yargıya taşıdı. Olaylar üzerine Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu açıklama yaptı. Danacığlu uygulamayı savundu, iş çıkış saatinde gelip kartını basan ancak o gün çalışmayan işçileri önlemek için böyle yapıldığını söyledi.

"Normal olmayan işçi şu an dışarıda nerden girecek? İşte o kapı açık olursa oradan girecek. O kapı kapalı oldğu için giremiyor gremeyince kart basamıyor, bağırtı bu. Şİmdi bunun işçilerin ocağa kilitlenmesiyle ne ilgisi var yani?"

Müdür Danacıoğlu, yeraltındaki işçilerin bir başka çıkış kapısının olduğunu belirtti.

"Diyelim ki kafes yukarıya geldi, sen de kafesten kaçmak istiyorsun. Buradan geçersin gidersin kardeşim serbestsin"

Kurum müdürünün sözlerine Genel Maden İşçileri Sendikası'ndan yanıt geldi.

Osman Tutkun - GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri:

Her sabah madencilerin tertibi yapılır. Mazeret bildirmeden işe gelmeyen madenciye yevmiye verilmez. O gün sonradan gelip izinsiz kartını bastığında ise ayrıca disiplin cezası yer. Kilit uygulaması, iş kanunu ve toplu iş sözleşme hükümlerine aykırıdır.