TBMM'de kritik hafta

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni haftada yeni Başkanını seçecek. 4 adayın yarışacağı Meclis Başkanlığı seçimi için ilk tur oylamaları Salı günü yapılacak. Bu turlarda başkan seçilemezse Çarşamba günü 3 ve 4'ncü tur oylamalar yapılacak. Meclis Başkanı seçimi, aynı zaman koalisyon çalışmaları için de belirleyici olacak.

TBMM'de kritik hafta

Başkanlık için AKP'den İsmet Yılmaz, CHP'den Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu HDP'den ise Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacak.

Meclis'in 26. Başkanını seçmek için Genel Kurul'da ilk 2 tur oylama Salı günü yapılacak. Bu turlarda her partinin kendi adayına desteklemesi beklendiği için, yüksek ihtimalle başkan seçilemeyecek. Bu durumda 1 Temmuz Çarşamba günü üçüncü ve dördüncü turlar yapılacak.

Adaylar İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisine denk gelen 367, üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oyu almaya çalışacak. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday dördüncü turda yarışacak ve en fazla oyu alan Meclis Başkanı seçilecek. Oylamalar gizli yapılacak.

TBMM Başkanı'nın seçilmesinin ardından Danışma Kurulunun toplanması, Meclis Başkanvekilliği, Katip Üyelik ve İdare Amirliği için dağılım yapılması bekleniyor. AKP, CHP, MHP ve HDP grupları toplanarak Meclis Başkanlık Divanı üyelerini tespit edecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak.

Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi üzerine, Meclis Başkanlığı seçiminin koalisyon için de zemin hazırlayacağı iddiası gündeme gelmişti.

Meclis başkanı belirlendikten sonra Türkiye'nin 7 Haziran'dan bu yana konuştuğu koalisyon hükümetinin kurulması çalışmalarına geçilecek. Perşembe günü hükümet kurma çalışmalarının resmen başlaması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

chp mhp hdp AKP tbmm seçim meclis başkanı