Amerikan Senatörleri Türkiye'yi tehdit etti

ABD Senatosu'nun dış ilişkiler ve savunma alanında önemli rol oynayan dört üyesi, New York Times'a ortak makale yazdı. Senatörler, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alması halinde, yasal düzenlemeler çerçevesinde her türlü yaptırımın uygulanacağını yazdı, Türkiye, açık açık tehdit etti.

Amerikan Kongresi'nin üst kanadı Senato'nun Silahlı Hizmetler Komitesi ile Dış İlişkiler Komitesi'nin önde gelen 4 senatörü, S400 sistemi ve F35'ler hakkında New York Times gazetesinde makale yayınladı.

İkisi Demokrat Parti'den, ikisi de Cumhuriyetçi Parti'den dört senatörün imzasıyla yayımlanan yazı "Ya Amerikan savaş uçağı ya da Rus füze savunma sistemi. İkisi birden olmaz" başlığını taşıyor.

Cumhuriyetçi senatörler Jim Risch ve Jim Inhofe ile Demokrat senatörler Bob Menendez ve Jack Reed imzalı yazıda Türkiye'nin S-400'ler ile F-35'ler arasında bir tercih yapması gerektiğini savunuldu.

Amerikalı Senatörler, Türkiye S400 Hava Savunma Sistemi almaktan vazgeçmezse Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı tehdidinde bulundu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı tercihin ülkesinin dünyadaki yeri, ABD ile ilişkileri ve NATO'daki konumu konularında büyük sonuçları olacaktır. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tercihi bu yönde olmaz ve S-400'lerin teslimatını kabul ederse, Türkiye'ye ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası kapsamında ABD hukuku çerçevesinde yaptırım uygulanacaktır Bu yaptırımlar Türkiye'nin ekonomisine ağır hasar vereceği gibi uluslararası piyasaları da olumsuz etkileyecek, doğrudan yabancı yatırımları kaçıracak ve Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayine zarar verecektir."

Türkiye'yi yaptırım uygulamakla tehdit eden Amerikalı Senatörler stratejik boyuttaki Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesinin Türkiye'ye yararı olmadığını söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri Soğuk Savaş ve Çarlık Rusyası dönemine atıfla değerlendiren senatörler "Putin, Sovyetler Birliği ya da çarlık rejimi döneminden daha fazla Türkiye'nin müttefiki değildir" ifadesini kullandı.

Amerikalı Senatörler Rusya Devlet Başkanı'nın Gürcistan, Ukrayna ve Suriye'de yaptıklarının Türkiye'nin güvenliğini olumsuz yönde etkilediğini iddia ettiler.

ulusal.com.tr

abd